Ruská diplomacie: Máme právo na jaderné zbraně na Krymu

Moskva - Rusko má právo v případě potřeby rozmístit jaderné zbraně na Krymu, uvedl vysoce postavený ruský diplomat. „Rusko má bezvýhradně právo rozmisťovat, pokud to potřebuje, své jaderné zbraně na jakémkoliv místě svého území, včetně Krymského poloostrova,“ řekl Michail Uljanov z ruského ministerstva zahraničí, kde stojí v čele odboru nešíření a kontroly zbraní. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov loni v březnu.

Uljanov reagoval na vyjádření šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina, že rozmístění jaderných zbraní na Krymu - anebo i vyhrožování takovým krokem - by bylo „nejvážnějším porušením mezinárodních závazků Ruska“, včetně dohody o nešíření jaderných zbraní, a že by mezinárodní společenství mělo na takové pošlapávání smluv reagovat „co nejrozhodněji“. Nad případným rozmístěním ruských jaderných zbraní na Krymu už vyjádřilo „znepokojení“ americké ministerstvo zahraničí.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury sice ohlásilo záměr přemístit na Krym desítku bombardérů Tu-22M3, což jsou nosiče jaderných zbraní, avšak nic neuvedlo o samých jaderných hlavicích.

Ruská válečná loď kotví v přístavu Sevastopol
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Klimkin podle Uljanova zjevně vychází z předpokladu, že Krym je stále ukrajinský, a tedy případné rozmístění jaderných zbraní na poloostrově by bylo poškodilo bezjaderné postavení Ukrajiny. „Nebudu se hádat, ale řeknu, že s Krymem je to samozřejmě jinak,“ prohlásil ruský diplomat. Prý by se podle něj dal Klimkinův výrok vykládat i jako „nepřímý výpad proti USA“, které mají své jaderné zbraně na území „nejaderné“ Belgie, Itálie, Německa, Nizozemska a Turecka.

Moskvu minulý měsíc rozzlobil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov prohlášením, že kvůli ochraně před případným ruským jaderným útokem z Krymu by Ukrajina měla uvažovat o rozmístění prvků protiraketové obrany na svém území. Kreml, který přítomnost svých jaderných prostředků na Krymu oficiálně nepotvrdil, vzápětí pohrozil Kyjevu odvetnými opatřeními, pokud by se Ukrajina zapojila do amerického protiraketového štítu.

Armádní letecká show v Sevastopolu
Zdroj: Marina Lystseva/ČTK/ITAR-TASS

Rusko se podle Turčynova chystá na Krym odeslat nejen vzpomínané bombardéry, ale i další nosiče jaderných zbraní: taktické rakety Iskander, flotilu ponorek a protilodní rakety Bastion.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg minulý měsíc prohlásil, že Rusko nerespektuje mezinárodní smlouvy, které samo podepsalo, a nátlakem prosazuje v menších sousedních státech svou vůli. Zároveň řekl, že Moskva svou jadernou rétorikou a plány na rozmístění a modernizaci jaderných zbraní mění bezpečnostní rovnováhu v Evropě.

Stoltenberg připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin před záborem ukrajinského autonomního poloostrova Krym, jehož anexi Západ považuje za nelegální, uvedl jednotky obsluhující jaderné zbraně do stavu zvýšené pohotovosti.