Taliban vs. Islámský stát. V Afghánistánu to mezi radikály vře

Kábul - Afghánské vládní jednotky mají spoustu práce s radikály z Talibanu a na obzoru je už nová hrozba – v rozvrácené zemi se stejně jako na Blízkém východě snaží uspět Islámský stát (IS). Podle posledních zpráv se Talibanu konkurence nelíbí, a tak došlo k několika střetům s bojovníky IS.

Podle afghánských úředních zdrojů si rozbroje v provincii Faráh na západě země vyžádaly smrt nejméně deseti příslušníků Talibanu a patnáct stoupenců IS. „Mnoho členů Talibanu je nespokojených s vedením Mully Umara, s jeho směřováním. V přísaze věrnosti Islámskému státu tak vidí příležitost, jak si polepšit,“ říká velitel spojenců v Afghánistánu John Campbell.  

Podle něj se IS v Afghánistánu zatím soustřeďuje hlavně na získávání rekrutů. Místní politici ale upozorňují, že v zemi hledají útočiště i islamisté ze sousedního Uzbekistánu nebo Pákistánu. „Pákistánská armáda se je snaží zahnat do Afghánistánu. Snaží se proto najít úkryt, a zkouší různé strategie, například získat tady zázemí v severním Afghánistánu,“ konstatoval guvernér provincie Kundúz Mohamed Safi. 

  • „Je důležité, aby svět pochopil, jak moc nebezpeční jsou teroristé z Islámského státu a spřízněných skupin. Islámský stát už na jih a západ Afghánistánu poslal své lidi,“ upozornil afghánský prezident Ašraf Ghaní

K nově vznikajícím buňkám IS se přidávají třeba dezertéři. „Kontakty s Islámským státem jsme navázali skrze přítele, který žije v Hílmandu. Nehledáme obyčejné mladíky. Nabíráme pouze muže s vojenským výcvikem, ať už bojovali za vládu, nebo Taliban,“ prohlásil jeden z bojovníků IS. 

Západní rozvědky přitom zprávy o přítomnosti IS označují za nejasné a nepotvrzené. Spojenci ale tvrdí, že nebezpečí nepodceňují. IS to podle nich v Afghánistánu bude mít mnohem těžší než na Blízkém východě. „Válka tu má úplně jinou ideologii než v Sýrii nebo Iráku,“ zdůraznil Campbell.  

Tvrdé boje mezitím znovu zachvátily provincii Hílmand na jihu Afghánistánu, kde ozbrojenci Talibanu obklíčili policejní služebnu v okrese Nau Zád. Podle telefonátu místního policejního velitele při přestřelce zahynulo kolem dvaceti policistů a sedm afghánských vojáků. Bojovníci Talibanu se zmocnili policejních automobilů a zbraní a drželi strážce pořádku a vojáky v obklíčení.

Útoky Talibanu na policejní stanice byly z Hílmandu hlášeny už v neděli, kdy tam zahynulo nejméně deset lidí. Podle provinčního šéfa bezpečnosti přepadli útočníci deset stanovišť, z nich tři i dočasně obsadili.   

HORIZONT: IS a Taliban bojují o afghánskou dominanci (zdroj: ČT24)

Taliban koncem dubna oficiálně zahájil jarní ofenzívu, která je první od odchodu drtivé většiny mezinárodních sil NATO ze země v prosinci. Aliance ještě v Afghánistánu soustřeďuje asi 12 500 lidí, kteří především dále cvičí afghánské ozbrojené složky.