Bagdádí údajně vyzval muslimy, aby válčili na straně IS

Bagdád - Už nějakou dobu se mluví o tom, že vůdce radikálů z Islámského státu (IS) utrpěl vážná zranění, případně ani nežije. Na internetu se ale nyní objevila nová nahrávka, na níž Bagdádí vyzývá muslimy z celého světa, aby za IS bojovali. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Pravost nahrávky ale zatím nikdo nepotvrdil.

V posledních týdnech se objevily spekulace, že vůdce Bagdádí utrpěl při bojích vážná zranění. Íránská tisková agentura FARS koncem dubna uvedla, že byl převezen na Golanské výšiny a prohlášen za klinicky mrtvého. Místo něj prý řídí veškeré operace islamistů muž číslo dvě v IS abú Alá Afrí.

Irácké ministerstvo obrany pak ve středu oznámilo, že při leteckých úderech spojenců pod vedením USA abú Alá Afrí na severu Iráku zahynul. Američané ale zprávu nepotvrdili.
  
V údajném novém vyjádření Bagdádí vybízí muslimy, aby buď přímo jeli bojovat za IS do Sýrie nebo Iráku, anebo použili zbraně tam, kde jsou, „ať již jsou kdekoli“. Vůdce IS se také zmiňuje o vojenské intervenci vedené Saúdskou Arábií proti šíitským povstalcům v Jemenu, která začala koncem března. Bagdádí přitom kritizuje saúdskoarabskou královskou rodinu.

Abu Bakr al Bagdádí
Zdroj: ČT24

Bagdádí se na veřejnosti objevoval jen sporadicky. Loni vystoupil, když ohlásil vznik chalífátu na severu Iráku a Sýrie a sebe označil za jeho vůdce. Redaktor ČT Pavel Novotný připomíná, že podle některých spekulací Bagdádí je spíše tváří IS, fakticky ale organizaci neřídí a vedení mají v rukou bývalí důstojníci Saddáma Husajna. Také spekulace o smrti Bagdádího se objevily už několikrát, lze nicméně považovat za pravděpodobné, že vůdce IS je vážně zraněn. Podle některých spekulací se dokonce léčí na Ukrajině.