Při útoku na hotel v Kábulu zemřelo 14 lidí, většina cizinců

Kábul - Při zásahu afghánských bezpečnostních složek proti ozbrojencům v kábulském hotelu Park Palace zemřelo podle posledních informací čtrnáct lidí. Mezi mrtvými je devět cizinců. Podle televize CNN-IBN při útoku zemřel jeden Ital, Američan a čtyři Indové. Státní příslušnost dalších obětí zatím není známá. Několik dalších lidí bylo zraněno. Policisté a vojáci osvobodili 54 rukojmích. Ozbrojenci je v hotelu drželi několik hodin. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban.

Údaje o počtu obětí se liší. Agentura Reuters uvádí nejméně jedenáct mrtvých a agentury AFP a AP pět mrtvých. Několika lidem se z hotelu, který leží v lepší čtvrti afghánské metropole, podařilo utéci ještě před zásahem policie a armády. Následná záchranná akce osvobodila 54 rukojmích, mezi nimi byli i cizinci. Hotel je mezi zahraničními turisty oblíbený.

„Byl jsem uvnitř a šli jsme s přítelem na dvůr, když střelba začala. Rychle jsme běželi do našich pokojů a schovali se pod postele,“ popsal Hassib Sarmadí, jeden z osvobozených rukojmí. Američan Amin Habi řekl AP, že se v hotelu konal večírek na oslavu jednoho Kanaďana.

Podle šéfa kábulské policie skupina mužů se zbraněmi obsadila hotel Park Palace ve středu ve 20:30 místního času (18:00 SELČ) a začala střílet v hotelové restauraci. V budově se kromě střelby ozval nejméně jeden výbuch.

Podle mluvčího Talibanu byl ozbrojenec jen jeden a měl u sebe pistoli, samopal a výbušniny. Radikálové si prý hotel vybrali proto, že v něm přebývají cizinci. Informoval o tom novináře e-mailem. Šlo prý o pomstu Spojeným státům a jejich spojencům za jejich podporu afgánskému prezidentovi Ašrafu Ghánímu. „Okupační mocnosti si musejí uvědomit, že nejsou nikde v bezpečí,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Při útoku v Kábulu zemřel nejméně jeden cizinec (zdroj: ČT24)