Zkázu Progressu prý zavinila exploze při oddělení od nosné rakety

Moskva - Příčinou zkázy ruské nákladní kosmické lodi Progress byla nejspíše exploze při oddělení třetího stupně nosné rakety. Progress se po úterním startu ocitl na nesprávné oběžné dráze, a protože nepřijímá žádné povely ze Země, je jeho pád nevyhnutelný. Podle původních plánů měla loď dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS 2,5 tuny nákladu. „Zásoby, které mají kosmonauti na ISS, vydrží do září,“ vysvětlil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář, že nehoda Progreesu chod stanice neohrozí. „Osud nákladních lodí je vždy takto smutný, nejsou vybaveny pro to, aby se vrátily na zem,“ doplnil Kolář s tím, že osud Progressu je smutnější o to, že nesplní svůj úkol.

Kolem Progressu, který neřízeně krouží kolem Země a rotuje kolem vlastní osy, objevili ruští odborníci shluk úlomků, který je zřejmě důsledkem exploze při oddělení lodi od třetího stupně. „Je jasné, že v poslední fázi oddělování lodi se stalo něco, co se stát nemělo,“ řekl Kolář.

Sledování Progressu odhalilo netěsnost bloku hnacích agregátů a únik plynu z potrubí. Několik desítek úlomků objevily kolem havarovaného Progressu i americké dalekohledy. Definitivní závěry vyšetřování by podle kosmické agentury Roskosmos měly být zveřejněny do poloviny května.

Ruská nákladní loď Progress
Zdroj: ČT24

Kam Progress dopadne? A kdy?

Loď nyní shoří v atmosféře, část úlomků Progressu ale možná dopadne na povrch Země. Informace o době dopadu případných zbytků lodi se různí. Podle středeční zprávy Roskosmosu by k tomu mohlo dojít mezi 7. a 11. květnem, dnešní zprávy z Ruska hovoří o datu 5. až 7. května.

Případné úlomky by měly dopadnout kdekoli v prostoru mezi 52. rovnoběžkami severní a jižní šířky, tedy v pásu, ve kterém se mimo jiné nachází i celé Česko či Slovensko. Přesnější místo ruské úřady oznámí dva dny před dopadem, uvedla dnes agentura Interfax. Dvě třetiny plochy předpokládaného dopadu tvoří oceán.

Ruská nákladní loď Progress
Zdroj: ČT24/Profimedia/Roskosmos

Progress připomíná vítězství Rudé armády

Ztráta lodi by pro Rusko byla nepříjemná i politicky, protože let Progressu měl být příspěvkem k oslavám 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Čelo nosné rakety Sojuz bylo vyzdobeno vyobrazením ruského Řádu velké vlastenecké války a čestné svatojiřské stuhy. Zničení lodi by tak vedlo i ke ztrátě kolekce předmětů, jejichž dopravení na stanici mělo být připomínkou 70. výročí vítězství sovětských vojsk nad nacistickým wehrmachtem. Jsou to takzvané svatojiřské stuhy, ruský válečný symbol, a rovněž kopie vítězného praporu Rudé armády.

Ruští odborníci připouštějí, že havárie Progressu může kvůli konstrukční podobnosti ohrozit pilotovaný let kosmické lodi Sojuz plánovaný na 26. května. Na palubě Sojuzu se mají k ISS vydat ruský kosmonaut Oleg Kononěnko, Američan Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.

Agentura Interfax s odvoláním na dobře informované zdroje uvedla, že ztráta lodi by mohla Rusko stát celkem pět miliard rublů (2,4 miliardy korun), Progress je ovšem pojištěn jen na dvě miliardy rublů (960 milionů korun).