Finské volby ovládla opoziční strana milionáře Sipiläho

Helsinki - Finské parlamentní volby vyhrála opoziční strana Finský střed, za kterou stojí podnikatel Juha Sipilä. Porazil konzervativce dosavadního premiéra Alexandra Stubba - před něj se ještě navíc dostala populistická Strana Finů. Země volila na pozadí hluboké hospodářské krize, hlavním tématem kampaně proto byly hlavně ekonomické otázky. Premiér už uznal Sipiläho vítězství, výsledky ale budou definitivně potvrzené až v polovině týdne.

  • Ve dvousetčlenném parlamentu bude mít Finský střed 49 křesel, populistická Strana Finů získala 38 mandátů a dosud vládní konzervativci z Národní koaliční strany (KOK) o jeden mandát méně.

Důležitou roli při vytváření možných koalic zřejmě sehraje i středolevá Sociálnědemokratická strana (SDP) se 34 mandáty. Do parlamentu se probojovaly i další čtyři menší strany včetně Svazu zelených a Levicového svazu Finska. Premiér Stubb už vítězným centristům pogratuloval a uznal porážku. Konečné výsledky voleb by měly být oficiálně vyhlášeny v polovině týdne. Třiapadesátiletý Sipilä do té doby nechce být oficiálně pověřen sestavením vlády a odmítl sdělit, s kým by mohl jít do koalice.

Finové rozhodují o novém složení parlamentu
Zdroj: Mikko Stig/ČTK/Lehtikuva

Finsko se potýká s největší krizí za několik desetiletí. Nedaří se hlavně papírenskému a technologickému průmyslu. Pro zemi jsou tak nejdůležitější reformy. Ekonomové varují, že pokud se nezastaví stoupající zadluženost, mohlo by se Finsko stát dalším Řeckem. Lék na nemocnou ekonomiku proto slibují všechny kandidující strany. Favoritem je ale opoziční Finský střed milionářského podnikatele v oblasti informačních technologií Juhy Sipiläho.

V příštích deseti letech chce Sipilä vytvořit na 200 tisíc nových pracovních míst. Podle ekonomů ale plán nemá reálnou šanci. Pokud navíc jeho strana skutečně uspěje, čekají ji s největší pravděpodobností složitá koaliční vyjednávání. „V další vládě musí být především důvěra mezi koaličními stranami. To té současné bohužel chybí,“ podotýká Sipilä, který prohlásil, že je po volbách ochoten spolupracovat s kteroukoliv další stranou.

Finsko volí nový parlament (zdroj: ČT24)

Zemi v posledních letech vedla právě koalice stran, které se nedokázaly dohodnout, zda nejlepším východiskem z krize jsou státní investice a tvorba nových pracovních míst nebo šetření s cílem zastavit rostoucí dluhy. Kabinet současného premiéra Alexandera Stubba je tak považovaný za nejméně úspěšnou koalici v historii. Premiérova Národní koaliční strana se v předvolebních průzkumech také výrazně propadla.

O budoucím složení finského parlamentu mohlo rozhodovat 4,5 milionu lidí. Asi třetina voličů využila možnosti zúčastnit se předběžného hlasování.