Fidel Castro se ukázal na veřejnosti, potřásl si rukou s Venezuelany

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro se po více než roce objevil na veřejnosti. Podle kubánských oficiálních médií v pondělí pozdravil delegaci z Venezuely. Na snímcích Castro sedí v autě a potřásá si rukou z okna s návštěvou z Venezuely. Na sobě má bundu a na hlavě baseballovou čepici.

Podle médií se Castro před několika dny na devadesát minut setkal ve škole s 33 Venezuelany, kteří byli na Kubě na misi solidarity. Podle listu Juventud Rebelde byl Fidelův stisk dlouhý a bývalý šéf státu měl jasnou mysl. Od pádu Sovětského svazu je Venezuela, která je bohatá na ropu, nejbližším spojencem komunistické Kuby.

Naposledy se Fidel Castro objevil na veřejnosti v lednu loňského roku, kdy se zúčastnil otevření havanského kulturního centra sponzorovaného jedním z jeho oblíbených kubánských umělců, Alexisem Leyvou přezdívaným Kcho. Že stále žije, měly ale dokládat i fotografie, které ho zachycovaly v rozhovoru s předsedou hlavní studentské asociace na Univerzitě v Havaně Randym Perdomou Garcíou z počátku letošního roku.

Castro se chopil vedení země poté, co jím vedený komunistický převrat svrhl v roce 1959 režim diktátora Fulgencia Batisty. Kvůli zhoršujícímu se zdraví předal část svých pravomocí v roce 2006 svému mladšímu bratrovi Raúlovi a úplně se vzdal funkce v roce 2008. Fidel příležitostně píše novinové sloupky, ve svém domě přijímá různé osobnosti a jen zřídka se objevuje na veřejnosti.

Kuba v poslední době nastoupila cestu otevírání vztahů s Evropou i USA. Castrovo dlouhé mlčení však vyvolalo otázky o jeho zdraví a jeho souhlasu s tímto krokem, napsala agentura Reuters.