Islámský stát vtrhnul do uprchlického tábora v Damašku

Damašek - Radikálové z Islámského státu (IS) zaútočili na palestinský uprchlický tábor Jarmúk v Damašku. Píše o tom server BBC News s odkazem na aktivisty a palestinské úředníky. Na místě vypukly střety mezi islamisty a palestinskými skupinami v táboře. Radikálové mají podle posledních zpráv pod kontrolou většinu tábora. Jde o vůbec první útok IS, který se odehrál poblíž Damašku.

Očití svědci tvrdí, že se bojovníci IS dostali do tábora ze sousedního předměstí Hajar Aswad. Útok  zahájili ráno a v současné době mají pod kontrolou většinu tábora, sdělil AFP palestinský činitel. Syrská observatoř pro lidská práva se sídlem v Británii potvrdila, že IS ovládl po bojích s palestinskými skupinami velkou část tábora. 

Podle organizace OSN se v táboře po čtyřech letech občanské války nachází asi 18 tisíc palestinských uprchlíků. Dříve tam žilo 160 tisíc Syřanů a Palestinců. Syrští rebelové tábor opustili po dohodě v únoru loňského roku. 

Jarmúk byl postaven pro Palestince, kteří sem utekli během arabsko-izraelské války v roce 1948. Mnohými byl posléze považován za hlavní město palestinské uprchlické diaspory, připomíná BBC.

Palestinský uprchlícký tábor v Damašku
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Islamisté bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada i proti povstalcům. Postupně radikálové obsadili rozsáhlá území ve východní Sýrii, ale i na severu a západu Iráku. Na pozice islamistů v Sýrii útočí kromě syrské armády nezávisle také zahraniční koalice vedená Spojenými státy. 

Podle Asada ale bombardování funguje pouze lokálně. „Chcete-li je (nálety) ale posuzovat z hlediska IS, pak IS od začátku útoků naopak své území rozšířil,“ řekl prezident v rozhovoru pro CBS. Navíc podle něj nerušeně pokračuje nábor nových bojovníků. IS je podle něj schopen získat v Sýrii každý měsíc tisíc nových mužů.

Podívejte se: Kdo všechno se přidal k IS?

Vůdci radikální skupiny Islámský stát (IS) abú Bakrovi Bagdádímu už přísahalo věrnost 21 skupin a organizací. Dalších deset jej podporuje. Informovala o tom americká organizace InelCenter, která se zabývá monitorováním extremistů.

Na jejím seznamu jsou organizace působící na celém světě od Alžírska na západě po Indonésii na východě.

IS loni vyhlásil chalífát na části území Sýrie a Iráku. Když Bagdádí ustavení islámského chalífátu oznamoval, řekl, že coby jeho vůdce přijímá jméno chalífa Ibráhím. Vyzval muslimy na celém světě, aby se mu podrobili.

Boje v Iráku: Naprostá většina Tikrítu už islamistům nepatří

Iráčtí vojáci mezitím pomalu postupují centrem Tikrítu, jehož dobytí ohlásil už včera irácký premiér Hajdar Abádí. Karím Núrí ze šíitských milicí, které se na osvobození města podílely, uvedl, že vojsko má nyní pod kontrolou 95 procent města. „Jsou tam ještě izolovaní střelci a v mnoha domech jsou výbušniny,“ prohlásil.

Bojovníci IS se prý na severu pokoušeli probít na univerzitu. V osvobozených čtvrtích se dnes objevily skupiny lidí a začaly odklízet smetí, aby mohly být obnoveny základní služby. Nad mnoha budovami zavlály irácké vlajky, jež nahradily černé prapory IS.