Washington DC vyhodnotí dopady „konopné“ legislativy

Washington - Americké hlavní město začne pomalu hodnotit, jak se osvědčila legalizace marihuany z konce února. Lidé ji můžou užívat v soukromí, omezeně i pěstovat, ale nikoliv prodávat. Na federální úrovni ale zůstává její držení stále oficiálně nezákonné. Toto zdánlivě jasné pravidlo přitom může ve městě se zvláštním dvojím statusem poněkud zmást.

Zelená revoluce se šíří Washingtonem DC (zdroj: ČT24)

V metropoli bylo konopí povoleno pro rekreační účely letos na konci února – připojilo se tak ke státům, jako je Colorado nebo Aljaška. Na základě výsledků referenda bylo povoleno držení zhruba 50 gramů marihuany. Povolení ale platí jen zhruba na 80 procentech města. Zbytek – především centrum s vládními institucemi – je totiž oficiálně součástí federálního území. Právě na něm je přitom marihuana nadále zakázána.

V některých obchodech se s trvajícím zákazem prodeje vypořádali elegantně. Formálně zvou zákazníky k radám ohledně např. pěstování rajčat, ve skutečnosti ale mluví o úplně jiném zboží. „Můžeme hovořit jen o federálních předpisech, takže se jich držíme. Ale lidem dokážeme poradit, aby mohli dělat to, co chtějí,“ říká majitel obchodu Capital City Hydroponics Michael Bayard.

Na většině zbylého území Washingtonu však tržby po legalizaci raketově rostou. Radnice nyní počítá, kolik peněz by do kasy přibylo při povolení prodeje. V USA je na federální úrovni marihuana stále ilegální, ale pro léčebné účely ji povoluje více než dvacítka států.

Od loňska se dá marihuana volně koupit v omezeném množství v licencovaných obchodech ve státech Colorado a Washington, loni se pro legalizaci marihuany vyslovili voliči v Oregonu (opatření začne platit v červenci) a na Aljašce (platí ode dneška).

KONOPÍ VE SVĚTĚ

Od května 2014 Uruguay jako první země světa legalizovala prodej, pěstování i distribuci marihuany. Uživatel starší 18 let, s uruguayským občanstvím a registrovaný ve státní databázi si smí koupit v lékárnách s příslušnou licencí maximálně 40 gramů marihuany měsíčně. Uruguayané si smí též vypěstovat doma šest rostlin konopí ročně či se sdružit do klubů o 15 až 45 členech, v němž mohou vypěstovat 99 rostlin za rok.

V některých zemích je marihuana ilegální, ale tolerovaná, mimo jiné v Peru, Brazílii, na Kostarice či v Dánsku, kde ji například ve slavné kodaňské hippie čtvrti Christiania úřady přes 40 let pouze „mají pod kontrolou“. Za drogu údajně není marihuana považována v Severní Koreji, kde se beztrestně kouří.

V ČR platí od dubna 2013 zákon, podle něhož může lékař předepsat maximálně 30 gramů léčebného konopí na měsíc na elektronický recept pacientovi s nemocemi vyjmenovanými ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Dovážet a pěstovat léčebné konopí mohou pouze firmy s licencí. Jinak lze pěstovat jen konopí s obsahem THC nižším než 0,3 procenta (technické konopí).

Vydáno pod