Hollande a Merkelová přivezli na Ukrajinu nový mírový plán

Kyjev – Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová přiletěli do Kyjeva s novým návrhem řešení ukrajinské krize. Jednají o něm s prezidentem Petrem Porošenkem, v pátek přijedou do Moskvy na setkání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Cílem jejich cesty je zastavení násilí na východní Ukrajině, iniciativa Francie a Německa má podporu NATO i Evropské unie. Podle Porošenka dávají jednání naději na nastolení příměří.

Německá vláda večer dementovala informaci německého deníku Süddeutsche Zeitung, podle něhož prý plán počítá s okamžitým příměřím, ale i s autonomií separatistů na větším území, než se dosud předpokládalo. Plán podle listu vychází ze záříjových minských dohod, zohledňuje ale prý další územní zisky separatistů (kolem 1 500 kilometrů čtverečních).

Porošenko poděkoval Merkelové a Hollandovi za „významné snahy stabilizovat situaci, zmírnit a urovnat konflikt“ i za podporu a solidaritu sjednocené Evropy vůči Ukrajině. Apeloval také na splnění zářijových dohod z Minsku, které počítaly s nastolením příměří, propuštěním zajatců a odchodem cizích vojsk. Přislíbil rovněž kroky ve prospěch hospodářského rozvoje povstalci ovládaného Donbasu, a to včetně obnovení výplat sociálních dávek a penzí z ukrajinského rozpočtu. Společné prohlášení tří představitelů, o němž se původně po schůzce uvažovalo, bylo nakonec zrušeno.

Angela Merkelová, Petro Porošenko a Francois Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Mykola Lazarenko

„Společně s Angelou Merkelovou jsme se rozhodli převzít novou iniciativu,“ prohlásil francouzský prezident před odletem do Kyjeva. „Přijdeme s novým návrhem, jak konflikt vyřešit,“ dodal s tím, že nový návrh má být založen na respektování ukrajinské územní celistvosti a má být přijatelný „pro všechny“.

Francouzsko-německá iniciativa je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména v USA, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem.

Francois Hollande: „Pracovali jsme s Angelou Merkelovou na tom textu několik dní… na textu, který bude přijatelný pro všechny.“

Existenci nové mírové iniciativy potvrdil i úřad německé kancléřky. „Vzhledem k vyhrocení násilí v posledních dnech se kancléřka a prezident Hollande rozhodli zvýšit své úsilí, které trvá již měsíce, o nalezení mírového řešení situace na východě Ukrajiny,“ uvedl mluvčí Merkelové Steffen Seibert. 

Angela Merkelová, Petro Porošenko a Francois Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Mykola Lazarenko

Francouzský prezident dnes také varoval před riziky další eskalace konfliktu. „V současnou chvíli jsme ve válce. A je to válka, která by se mohla stát válkou totální,“ prohlásil Hollande a dodal, že Francie není nakloněna vstupu Ukrajiny do NATO.

Zástupci NATO a EU kroky Merkelové a Hollanda podporují

Iniciativa Francie a Německa má podporu Severoatlantické aliance i Evropské unie. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je situace na východě Ukrajiny velmi vážná, a to jen podporuje význam případného dosažení dohody. „Boje jsou intenzivnější, více lidí umírá, umírají civilisté,“ připomněl Stoltenberg v rámci dnešního jednání ministrů obrany NATO v Bruselu. „Proto vítám a silně podporuji tuto iniciativu.“

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že podporuje všechny iniciativy vedoucí k politickému řešení konfliktu: „EU je jednotná v názoru na potřebu využití všech dostupných možností pro politické řešení, od tlaku po pokračující dialog.“

Proti poskytnutí smrtících zbraní Kyjevu se vyslovil Hollande, Merkelová i americký prezident Barack Obama. Šéf americké diplomacie John Kerry, který dnes s Porošenkem už mluvil, se před novináři tomuto tématu vyhnul, nicméně řekl, že Ukrajina čelí „pokračující ruské agresi“.

Unie znovu rozšíří sankční seznam

Evropská unie rozšíří o 19 osob a devět organizací svůj seznam subjektů, proti nimž uplatňuje sankce v souvislosti s ukrajinskou krizí. Mezi 19 osobami, jichž se mají sankce nově týkat, figuruje pět Rusů. Také mezi devítkou organizací je jedna ruská. Jména postižených nebyla zatím zveřejněna, podle diplomatů EU se ale nejedná o žádné vysoce postavené představitele.

EU subjektům na černé listině kvůli porušování územní celistvosti Ukrajiny blokuje majetek a odpírá vstup do Unie.