Kim Ir-senův syn je velvyslancem KLDR v Česku - teď už oficiálně

Praha – S úsměvem a v angličtině se na Hradě představil nový velvyslanec Severní Koreje v Česku Kim Pchjong-il, syn bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Po předání pověřovacích listin se nevlastní bratr Kim Čong-ila a strýc současného vládce KLDR Kim Čong-una ujal oficiálně nové funkce a dle zvyklostí se odebral ke krátkému soukromému rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem.

Aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR, byl Kim Pchjong-il podle médií od konce 70. let v podstatě v exilu na různých diplomatických postech v Evropě. Vystřídal jich pět, domů skoro nejezdil. Posledních 17 let byl velvyslancem v Polsku. Příliš zde na sebe neupozorňoval, na veřejné akce chodil jen málo. Poláci si možná vzpomenou na některou z jeho návštěv továren nebo škol - často v doprovodu jeho dvou dětí. Na ambasádě v Praze by měl setrvat nejméně čtyři roky.

Kim Pchjong-il je svému otci Kim Ir-senovi velmi podobný
Zdroj: ČT24

Taková sláva jako zakladatele komunistické Koreje Kim Ir-sena, který do Prahy přijel před 30 lety, ale nového velvyslance nečekala. Svému otci je Kim Pchjong-il podobný a možná i kvůli strachu z nostalgie Severokorejců nepřevzal vůdcovo místo. U svého otce, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, navíc upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu.

Dynastie Kimů přitom ve snaze udržet se u moci střílela i do vlastních řad. Kromě Kim Pchjong-ila skončili v diplomacii i jeho bratři, manžel Kim Čong-ilovy sestry dokonce na popravišti. Z poslední generace Kimů žije v exilu nejstarší bratr současného komunistického diktátora. Kim Pchjong-il svou roli v diplomacii přijal. „Pokud by se cítil ohrožen, třeba i na životě, pak měl spoustu možností, aby utekl,“ soudí koreanista Petr Bláha.

Kim Pchjong-il začal diplomatickou kariéru v roce 1979 v Jugoslávii, od roku 1988 velvyslancoval v Maďarsku, na protest proti navázání diplomatických styků Maďarska s Jižní Koreou se ale v roce 1989 přesunul do Bulharska a následně do Finska. Když v roce 1998 Sevrní Korea zavřela z úsporných důvodů velvyslanectví ve Finsku, stal se ambasadorem ve Varšavě.

Před smrtí svého bratra Kim Čong-ila se Kim Pchjong-il vrátil v létě 2011 krátce do Pchjongjangu, byl zde ale v domácím vězení, protože už byl v chodu proces předání moci a struktury v KLDR se snažily zabránit tomu, aby do tohoto procesu Kim Pchjong-il zasáhl, připomněl v ČT koreanista Jaromír Chlada. Součástí mocenského boje je podle něj vedle soupeření uvnitř strany a armády i boj uvnitř vládnoucího klanu.

Rodinný klan Kimů
Zdroj: ČT24