USA ruší stovky letů, očekávají rekordní sněhovou bouři

Washington - Až devadesát centimetrů čerstvého sněhu by mohlo podle meteorologů zasypat východní pobřeží Spojených států. Hlavně v oblasti New Yorku by mohlo jít o největší bouři v zaznamenané historii. Starosta města už vyzval obyvatele, aby se vyhnuli cestě autem. Potíže v dopravě mají pocítit desítky milionů lidí. Jen společnost Delta Airlines zrušila 600 letů.

Zpravodaj ČT: New York se připravuje na sněhovou bouři (zdroj: ČT24)

„Může to být největší sněhová bouře v dějinách města,“ prohlásil starosta New Yorku Bill de Blasio na tiskové konferenci. Obyvatele tohoto nejlidnatějšího amerického města vyzval, aby nevyjížděli na silnice a připravili se na nejhorší. 

Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka se podobná varování vydávají celkem často. „Jde hlavně o to, aby lidé nepodcenili přípravu,“ podotkl Řezníček. Nejhorší bude situace večer a v noci na úterý. „Bouře by mohla vést k výpadkům elektřiny, narušit veřejnou dopravu a uvěznit tisíce řidičů na silnicích,“ konstatoval Řezníček. 

Tisíce pluhů už jsou v pohotovosti. Dosud největší podobná zaznamenaná bouře v New Yorku byla 11. až 12. února 2006, kdy napadlo 69 centimetrů sněhu. 

Silné sněžení se v nejbližších hodinách očekává na hustě obydleném východním pobřeží od New Jersey až po Boston. Sníh by mohl zasypat také severnější Novou Anglii.