Japonský premiér: Video s mrtvým rukojmím je „zřejmě autentické“

Tokio – Video dokazující zabití jednoho ze dvou japonských rukojmí radikály z Islámského státu je podle všeho pravé. Prohlásil to japonský premiér Šinzó Abe. Teroristé v nahrávce prostřednictvím druhého rukojmí představili nové požadavky. Život Kendžiho Gota chtějí vyměnit za sebevražednou atentátnici, která v jordánském vězení čeká na vykonání trestu smrti.

Abe: Video s mrtvým rukojmím je "zřejmě autentické" (zdroj: ČT24)

„Bohužel musím říct, že video je zřejmě autentické,“ konstatoval předseda japonské vlády v rozhovoru pro tamní veřejnoprávní televizi NHK. Zároveň opakovaně vyzval k okamžitému propouštění druhého rukojmí.

Nahrávka obsahující záběr Kendžiho Gota, jak drží v ruce fotografii svého zavražděného kolegy Haruny Jukawy, se na internetu objevila včera. Více než dvouminutový záznam obsahuje rovněž zvukovou stopu, podle které nese za Jukawovu smrt vinu japonský premiér, protože nesplnil požadavky únosců. „Dostali jste varování i ultimátum. Moji věznitelé se zachovali podle svých slov,“ pronesl hlas, který pravděpodobně patří Gotovi.

Svoje požadavky představili příslušníci IS v úterý, kdy zveřejnili video, na kterém byli oba Japonci ještě živí. Zakrytý bojovník v něm vyzval Abeho vládu k zaplacení výkupného ve výši 200 milionů dolarů (skoro pět miliard korun) do 72 hodin, jinak budou rukojmí zabiti. Zřejmě se jednalo o reakci na nabídku finanční pomoci ve výši 200 milionů dolarů, kterou učinil japonský premiér Egyptu na pomoc v boji proti radikálům. Tokio vyplacení peněz odmítlo a snažilo se navázat s únosci kontakt. Ultimátum mezitím v pátek ráno vypršelo.

Islámský stát teď svoje podmínky změnil. Za život Kendžiho Gota už nežádá výkupné, ale propuštění členky radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Jedná se o Iráčanku Sajídu Al-Rišawíovou, která se v roce 2005 pokusila provést sebevražedný útok v hotelu v jordánské metropoli Ammánu. Nálož na jejím těle ovšem nevybuchla, a tak skončila v rukou policie. K chystanému útoku se přiznala a je odsouzená k trestu smrti.

Zbytku čtyřčlenného komanda, do něhož patřil mimo jiné manžel Rišawíové, se nicméně podařilo útok dokonat a zabít skoro 60 lidí. K odpovědnosti se tehdy přihlásila irácká al-Káida.

„Je to jednoduché, dáte jim Sajídu a já budu volný,“ zní z nahrávky hlas japonského zajatce. Abeho vláda se k novým požadavkům na propuštění svého občana zatím nevyjádřila. Teroristé tentokrát ani nestanovili žádný termín, kdy má být ultimátum splněno.

Islámský stát nezabíjel cizince poprvé. Agentura AP nebo server BBC nicméně upozornily na to, že o pravosti videa stále panují pochybnosti. Vůbec se totiž nepodobá předchozím nahrávkám s vraždami rukojmí. Radikálové loni zveřejnili videa s vraždami amerických rukojmích Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy se jednalo o záznam přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce. Poslední nahrávka navíc neobsahuje logo IS.