KLDR podmiňuje dialog s jihem zrušením sankcí

Soul - Severní Korea vyzvala Jižní Koreu, aby zrušila sankce, které na Pchjongjang uvalila po potopení jihokorejské válečné lodi s 46 námořníky na palubě z roku 2010. KLDR to označila za podmínku k obnovení dialogu. Jde o první oficiální reakci Pchjongjangu na jihokorejskou nabídku zahájení rozhovorů.

„Pokud se jihokorejská vláda upřímně zajímá o humanitární otázky, měla by nejprve odvolat zákazy, které byly přijaty za účelem konfrontace,“ citovala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA mluvčího Výboru pro mírové sjednocení Koreje. Jedná se o první oficiální reakci Pchjongjangu na jihokorejskou nabídku zahájení rozhovorů. V jejich rámci chce Soul diskutovat mimo jiné o dalších setkáních rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950–53. Poslední takové setkání se po čtyřleté přestávce uskutečnilo loni v únoru.

Po potopení jihokorejské korvety Čchonan se 46 námořníky na palubě v roce 2010, které podle mezinárodní komise způsobilo severokorejské torpédo, přerušila Jižní Korea většinu politických a obchodních styků se svým severním komunistickým sousedem. Pchjongjang svůj podíl na útoku na jihokorejské plavidlo odmítá.

Severní a Jižní Korea zůstávají ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950–53 skončil pouze příměřím, a nikoli podpisem řádné mírové dohody. KLDR čelí tvrdým sankcím, které na ni uvalila RB OSN za její raketové a jaderné zkoušky. Tento měsíc Severní Korea uvedla, že je ochotna ukončit nukleární testy, pokud Spojené státy zruší svá každoroční společná vojenská cvičení s Jižní Koreou. Pchjongjang tvrdí, že manévry jsou přípravou na invazi do KLDR. Washington a Soul ale výzvu odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.