V Havaně začaly historické americko-kubánské rozhovory

Havana - K historickým jednáním o normalizaci vztahů mezi Kubou a USA přicestovala do Havany poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová. Jde o nejvyššího amerického představitele, který za posledních 35 let Kubu navštívil. Jacobsonová bude jednat nejen s vládními činiteli, ale i představiteli občanské společnosti a církví.

Jacobsonová, která je pravou rukou ministra zahraničí Johna Kerryho pro záležitosti latinskoamerických zemí, odletěla do Havany z Miami komerční linkou. V kubánské metropoli se následně zapojila do kubánsko-amerických rozhovorů, které začaly již ráno místního času. Diplomatická jednání jsou naplánována na dva dny, Jacobsonovou ale během čtyřdenní návštěvy čekají i další setkání. Jejím úkolem je připravit půdu pro cestu šéfa diplomacie Kerryho.

Kubánští i američtí představitelé označili první jednací den za produktivní a konstruktivní, ačkoli během rokování přetrvávaly odlišné názory k otázkám migrace. I tak ale obě delegace hovořily o pokroku. „Dnešní plodná diskuse ve znamení spolupráce ukázala, že i přes stávající rozdíly mezi našimi zeměmi mohou Spojené státy a Kuba najít příležitosti k rozvinutí společných zájmů a také se zapojit do uctivého dialogu,“ prohlásil Alex Lee z amerického ministerstva zahraničí, který je v Havaně přítomen.

Kubánsko-americké rozhovory v Havaně
Zdroj: ČTK/EFE/Alejandro Ernesto

Josefina Vidalová Ferreirová, která má na kubánském ministerstvu zahraničí na starosti záležitosti týkající se Spojených států, řekla, že dnešní jednání se nesla v duchu respektu a v konstruktivní atmosféře. Zopakovala nicméně, že Kuba nesouhlasí s americkou politikou takzvané suché a mokré nohy. Ta vychází z toho, že Kubánci, kteří při útěku z vlasti stanou na americké půdě, mohou v USA zůstat. Naopak ti, kteří jsou chyceni na moři, americké úřady deportují zpět.

Cesta Jacobsonové je součástí plánu administrativy prezidenta Baracka Obamy obnovit vztahy s Havanou, která po komunistické revoluci čelí přes půl století americkému embargu. Tématem rozhovorů jsou podle amerického ministerstva zahraničí otázky migrace a normalizace vztahů. Ve čtvrtek by se diskuse měla soustředit na znovuotevření ambasád. Obama ve svém úterním poselství o stavu unie vůbec poprvé vyzval americké zákonodárce, aby začali pracovat na ukončení hospodářského embarga vůči Kubě.

Obama v polovině loňského prosince ohlásil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je prý překonaná. Mimo jiné oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě svoje velvyslanectví. Kubánský vůdce Raúl Castro po historickém prosincovém telefonátu s Obamou prohlásil, že Kuba je připravena s USA o normalizaci jednat.