Ve Středoafrické republice unesli Francouzku

Bangui - V metropoli Středoafrické republiky někdo unesl sedmašedesátiletou humanitární pracovnici z Francie. Pracovala pro organizaci zajišťující vzdělání tamním vesnicím. Francouzské velvyslanectví už zahájilo vyjednávání o jejím propuštění. Přímý kontakt s únosci ale nemá.

Francouzské velvyslanectví v Bangui je prý v trvalém kontaktu s arcibiskupstvím středoafrické metropole, které zahájilo jednání s únosci.

Středoafrickou republiku sužuje násilí od předloňského březnového převratu, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V této převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině loňského ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil. Nedokázal totiž zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.
  
V konfliktu zahynuly tisíce lidí a své domovy jich musely opustit statisíce. Obě strany sporu se vzájemně obviňují z válečných zločinů včetně etnických čistek. Humanitární pomoc v současnosti potřebují už téměř všichni z 4,6 milionu obyvatel Středoafrické republiky.

Vojáci hnutí Seléka projíždějí středoafrickou metropolí Banguí
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay