SDKÚ-DS se ztrácí z politické mapy Slovenska

Bratislava - SDKÚ-DS, někdejší lídr slovenské pravice, padá do politické bezvýznamnosti. V posledním průzkumu veřejného mínění skončila hluboko pod hranicí volitelnosti, stranu houfně opouštějí řadoví členové i poslanci a počet zástupců demokratické a křesťanské unie v parlamentu se tak smrskl z původních jedenácti na současné dva.

Prosincové preference politických stran jako tradičně favorizují vládní Směr Roberta Fica, který dosahuje bezmála pětatřiceti procent. Jeho někdejší hlavní ideový odpůrce a bývalá vládní strana SDKÚ-DS naproti tomu dále klesá; na sklonku roku by ji volilo 2,1 procenta voličů, což je stejný zisk, který průzkum přisuzuje neparlamentním komunismům.

„SDKÚ sice přivedla Slovensko do NATO i Evropské Unie a spustila nutné reformy, to už je ale deset let. Za poslední roky strana příliš aktivní není a z celé opozice je slyšet nejmíň. Voliči si pamatují z poslední doby jen několik korupčních skandálů a nemají důvod stranu volit,“ přibližuje okolnosti odlivu voličů zpravodaj ČT na Slovensku David Miřejovský.

Dzurinda, zvonec a konec

Rozklad strany zahájil už pád čtyřkoaliční středo-pravicové vlády, vedené Ivetou Radičovou, k němuž došlo v roce 2012 při hlasování o eurovalu, jasnou zprávu o stavu strany ale vyslal teprve její bývalý předseda Mikuláš Dzurinda, když spolu s někdejším ministrem financí Ivanem Miklošem opustil v červenci stranické řady.

V listopadových regionálních volbách oslabená SDKÚ ztratila některé své starosty. Ti tvrdí, že za jejich neúspěchem je celostátní vedení, které jim svojí nečinností odehnalo voliče. Mnoho z nich proto začalo stranu opouštět a hledá uplatnění v jiných středo-pravicových uskupeních. Vedle tradičního KDH totiž na slovenské pravici roste i strana Sieť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky.

Stranický exodus

Situace vygradovala na sklonku roku, kdy partaj opustila trojice poslanců. V Národní radě tak barvy z původních jedenácti zákonodárců hájí jen dva - předseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník. Exodus přitom postihl i krajské organizace, funkci položil šéf SKÚ v Banskobystrickém i Bratislavském kraji, členské legitimace také odkládá řada ze 4000 straníků a partaj nemá ani předsedu Ústřední rady.

Navzdory tristní situaci někdejší vládní strany ale Frešo kandidatury na předsedu v roce 2012 nelituje: „Jsem přesvědčený, že byla správná, což dokazuje i drtivá většina hlasů, které jsem na kongresu ve Zvolenu dostal. Mandát je na čtyři roky a ohodnotí to jen a jen voliči ve volbách.“ Ty Slovensko čekají za dva roky.

Zpravodaj ze Slovenska: SDKÚ padá na dno (zdroj: ČT24)