V nezávislost Kosova věří jen málokdo

Kosovo - Poslední týden z dvouleté lhůty, stanovené mezinárodním společenstvím, zbývá Srbsku a politické reprezentaci kosovských Albánců, aby se dohodly na budoucím statutu Kosova. V úspěch, oboustranně akceptovatelný výsledek, přitom už žádná z vyjednávajících stran nevěří.

Po 10. prosinci se v Kosovu může stát úplně všechno. Vyhlášení nezávislosti může spustit masové demonstrace, násilné střety nebo útoky polovojenských skupin. „Máme ve zbrani 12 tisíc mužů, základny máme po celém Kosovu. Jsme připraveni bránit kosovské Albánce před útoky Srbů,“ tvrdí velitel Albánské národní armády.

Nepokojům má vedle jednotek KFOR zabránit několik tisíc kosovských a mezinárodních policistů. Nechtějí se nechat zaskočit tak jako v roce 2004. Tehdy rozzuření Albánci napadali Srby a zapalovali jejich domy a kostely. „Jsme připraveni na všechny eventuality. Velmi dobře spolupracujeme s kosovskou policií a jednotkami KFOR. Věřím, že v Kosovu dokážeme zajistit pořádek pro všechny obyvatele bez rozdílu,“ říká mluvčí mezinárodní policie UNMIK v Kosovu Jane McDonald.

Na krizové situace v Kosovu se připravuje i česká policistka Kamila Mičánková. V Prištině je na své první misi. Už více než rok tady vyšetřuje etnicky, nábožensky a politicky motivované vraždy. „Zatím se cítím bezpečně, ale očekává se, že k něčemu dojde,“ myslí si Mičánková.

Přestože je zatím v Kosovu klid, musí už teď všichni lidé z mezinárodní policie dodržovat přísná bezpečnostní pravidla. „Máme doporučeno nosit zbraně i ve svém volnu, což každý dělá, ale nesmí být uložena doma kvůli krádežím,“ vysvětluje velitel českého kontingentu policie UNMIK v Kosovu Petr Bureš.

Bez ohledu na to, jestli Kosovo bude v dohledné době samostatné nebo ne se má příští rok změnit status mezinárodní policie. Tu už nepovedou přímo Spojené národy, ale Evropská unie.