Vláda Donalda Tuska chce ukončit polskou misi v Iráku, opozice je proti

Varšava - Nová polská vláda vedená Donaldem Tuskem chce stáhnout své vojáky z Iráku už příští rok i přesto, že země patřila dosud k nejtěsnějším spojencům Američanů v oblasti. Premiér plán oznámil v parlamentu, kde se večer očekává hlasování o důvěře jeho kabinetu.

Liberálové a lidovci v předvolební kampani slibovali odchod polských vojáků z Iráku. Donald Tusk to považuje za jeden z nejdůležitějších bodů programu své vlády. „V roce 2008 zahájíme a zároveň ukončíme odchod našich vojáků z Iráku. Poláci na tento krok dlouho čekali,“ dodal Tusk.

Dnes už bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski stažení vojáků několikrát označil za dezerci a špatný krok vůči spojencům, tedy Spojeným státům. Podle něj se nejedná o dobrou a promyšlenou záležitost. Tuskova vláda ale tvrdí, že své závazky vůči USA Poláci mnohonásobně splnili. „Už několikrát jsme náš pobyt prodloužili. Američané nám mohou být vděční, že jsme jim tam tak dlouho pomáhali. Není to dezerce a nemohou mít výhrady,“ říká ministr obrany Bohdan Klich.

Opozice stažení vojáků přesto považuje za předčasné. Iráčané podle bývalého ministra obrany Aleksandera Sczygla ještě nejsou schopni si sami zajistit bezpečnost. „Náhlý odchod lze opravdu označit za dezerci. Ještě celý příští rok měli Poláci v Iráku zůstat,“ argumentuje Sczyglo.

Poláci v Iráku působí od září 2003, v misích se vystřídalo přes 10 tisíc vojáků, o život jich přišlo pětadvacet. S každou obětí rostl počet těch, kteří odmítali pokračování mise. Stažení vojáků si přeje 85 procent Poláků. „Začátkem roku se začneme připravovat, nechceme nikoho zaskočit. Operace bude provedena po konzultacích a ve spolupráci s našimi spojenci,“ dodává Tusk.

V koaličních silách nadále působí vojáci devatenácti zemí, včetně stovky z Česka. Premiér Tusk neoznámil přesný termín, kdy Poláci z Iráku odejdou. Řekl jen, že v listopadu příštího roku před parlament předstoupí s tím, že mise byla ukončena.

Vydáno pod