Austrálie protestuje proti japonským velrybářům

Canberra - Australská vláda pověřila svého velvyslance v Japonsku Murraye McLeana, aby předal japonské vládě oficiální protest proti vyslání velrybářské flotily k břehům Antarktidy. Podle ministra zahraničí Alexandera Downera se však Austrálie nechystá podat na Japonsko mezinárodní žalobu, uvedl server The Australian.

„Australskou vládu velmi zklamalo vyplutí japonské flotily, která má v jižním Pacifiku lovit velryby pro 'vědecké' účely,“ řekl Downer. „Austrálie jednoznačně protestuje proti jakékoli formě velrybaření. Vláda znovu naléhá na Japonsko, aby přehodnotilo svou pozici v této nehumánní činnosti, s níž nesouhlasí většina zemí světa,“ doplnil.

Zástupce opoziční Australské labouristické strany Robert McClelland dnes vyzval vládu k přijetí účinnějších opatření pro boj s japonskými velrybáři. Požaduje vyslání vojenských lodí, které by monitorovaly lov velryb a sbíraly podkladové materiály pro budoucí mezinárodní žalobu.

Downer mezinárodní žalobu odmítá, protože nechce narušit dobré vztahy mezi oběma zeměmi. Staví se proti ní i ministr životního prostředí Malcolm Turnbull, podle kterého by takový postup neměl šanci na úspěch. „Podle názorů právníků by japonští velrybáři mezinárodní soud vyhráli,“ říká Turnbull.

Japonská velrybářská flotila odplula na lov v neděli. Chystá se ulovit přes 1000 kusů těchto kytovců, mezi nimiž budou i ty druhy, které ochránci přírody považují za ohrožené. Austrálie se snažila lovu zabránit, když apelovala pomocí videa na serveru YouTube na japonské veřejné mínění. Proti lovu protestovala i ekologická organizace Greenpeace.

Japonsko považuje lov velryb za součást své kulturní tradice. V roce 1986 se sice připojilo k mezinárodnímu zákazu komerčního lovu velryb, v následujícím roce však začalo tento zákaz obcházet lovem těchto mořských savců „pro vědecké účely“. Pravidla Mezinárodní velrybářské komise povolují, aby maso takto ulovených kytovců přišlo do obchodů a restaurací a nebylo znehodnoceno.