Amnesty International kritizuje Slovensko kvůli romským dětem

Organizace Amnesty International kritizuje slovenskou vládu za to, že romské děti nemají stejný přístup ke vzdělání jako ostatní. A navíc prý často neoprávněně končí ve zvláštních školách. Obdobnou kritiku si před pár dny vysloužila i Česká republika od Evropského soudu pro lidská práva.

Amnesty International navštívila 5 osad, kde je kritická situace. Děti už od prvního ročníku nastupují s velkým handicapem – neumí slovensky, neví, jak sedět v lavici, jak používat toaletu a proč si po ní mýt ruce. Proto vznikají pro tyto děti nulté ročníky, kde se těmto dovednostem naučí. Amnesty International však považuje podobné úspěchy za zanedbatelné. „Selhávání vlády při vzdělávání Rómům maří šance získat zaměstnání,“ vysvětluje Nicola Duckworthová z Amnesty International.

Anina Bartošová, zplnomocněnkyně slovenské vlády pro menšiny však považuje závěry organizace za účelové a zavádějící. Problém ale dokazují i oficiální statistiky. Jen 3 procenta romských dětí se dostane na gymnázia a 8 procent dokončí odborné učiliště. Segregace ale nezačíná na školách. Třetina romských rodin žije v osadách v nevyhovujících podmínkách. A s tímto problémem si zatím neví rady odborníci ani politici.

Vydáno pod