Belgie má devět měsíců od voleb konečně premiéra

Brusel - Belgický král Albert dnes podle očekávání jmenoval premiérem vlámského politika Yvese Leterma. Ten nahradil prozatímního šéfa vlády Guye Verhofstadta. Definitivně tak skončila politická krize, kdy Belgie neměla celých devět měsíců regulérní vládu. Objevovaly se už obavy, že by se celá země mohla rozpadnout na valonskou a vlámskou část.

Nový belgický premiér vyhrál loňské volby. Tehdy sliboval Vlámsku větší autonomii. Dnes však patří mezi ty, kteří Belgii spíše sjednocují. Leterme prý lituje i svých dřívějších výroků, kdy například přirovnal frankofonní veřejnoprávní televizi k tlampači afrických diktátorů nebo v rozhovoru pro francouzský tisk prohlásil frankofonní občany za méně inteligentní, protože se nedokážou naučit holandsky.

Koaliční kabinet, který tvoří pět stran z obou částí země, se chce věnovat snižování daní, zpřísnění imigrační politiky nebo zvyšování penzí. Frankofonní média nicméně upozorňují, že navzdory velkým slovům z vládního prohlášení čiší především jeho „vágnost“.

Klid na belgické politické scéně nemusí trvat dlouho. Vláda si stanovila blížící se červen jako termín, do kterého se musí shodnout na reformě státní správy. Vlámové navíc požadují, aby měly regiony větší pravomoci, a Valoni tento návrh odmítají.