Astronauti na ISS ukončili čtvrtý výstup do volného prostoru

Houston - Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici ukončili čtvrtý výstup do volného prostoru, při kterém trénovali opravu tepelného štítu. Zpátky na ISS se vrátili víc než po šesti hodinách. Právě kvůli narušení tepelného štítu před pěti lety explodoval raketoplán Columbia a na jeho palubě zemřelo sedm astronautů. NASA by teď měla vyhodnotit nejlepší způsob, jak takovým nehodám předcházet.

„Myslím, že to šlo opravdu, opravdu dobře,“ řekl astronaut Rick Linnehan, který své kolegy sledoval z paluby raketoplánu. Robert Behnken a Michael Foreman rovněž nahradili vadný elektrický vypínač a odstranili termální vložku z kanadského robotu Dextre, která už není potřebná, protože robot je nyní napájen elektřinou z vesmírné stanice.

Americký Národní úřad pro letectví a výzkum (NASA) by měl v návaznosti na dnešní sérii testů vyhodnotit, jak nejúčinněji zabránit dalším podobným katastrofám, jaká postihla Columbii. NASA chce mít závěry analýz ještě před srpnovým vysláním servisní mise k Hubbleovu teleskopu. Při opravách výkonného dalekohledu bude totiž ISS příliš vzdálená na to, aby v ní při případné poruše raketoplánu našli astronauti dočasný úkryt.