Astronauti ukončili pátý a poslední výstup do volného prostoru

Houston - Astronauti z raketoplánu Endeavour Robert Benken  Michael Foreman úspěšně ukončili pátý výstup do volného prostoru a plnili všechny stanovené úkoly. Jejich pracovní pobyt vně orbitálního komplexu, který trval šest hodin, byl posledním před návratem na Zemi.

Během tohoto výstupu přemístili z raketoplánu na vnější stranu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) 15metrový senzorický nástavec OBSS, k němuž je připevněna kamera určená k vnější kontrole tepelného štítu raketoplánu.

Připevnili OBSS k vnější straně stanice a zakryli jeho digitální kameru a laserový scanner krytem, který má chránit tyto přístroje před nepříznivým vlivem prudkých změn teplot.

Nástavec OBSS zůstane na ISS pro posádku dalšího raketoplánu Discovery, který by měl na oběžnou dráhu zamířit koncem května. Astronauti Discovery ho po spojení s ISS připojí k robotickému ramenu na raketoplánu, aby s jeho pomocí mohli kontrolovat tepelný štít korábu před jeho přistáním. Tato kontrola se stala pravidelnou od rozpadu raketoplánu Columbia v roce 2003, k němuž došlo vinou poškozeného tepelného štítu. Zahynulo tehdy sedm astronautů.

Astronauti také upevnili na vnější stranu evropského modulu Columbus kontejner, který je nutný pro pokusy v podmínkách beztížného stavu. Tento úkol nestihli splnit při třetím výstupu do otevřeného prostoru. Kromě toho Benken a Foreman zkontrolovali otáčivý mechanismus jedné ze slunečních baterií ISS, který dělal v minulosti problémy.

Astronauti také zakryli ochranným krytem první část modulu Kibo, který dopravil raketoplán na ISS. Experimentální japonský modul Kibo se sestává pěti částí, které budou vyneseny na oběžnou dráhu postupně. Po dokončení jeho instalace v roce 2009 se stane jednou z největších součástí ISS, několikrát větší než je evropský modul Columbus.

Příští týden se raketoplán Endeavour vrací na Zemi. Od ISS by se měl odpojit v úterý krátce po půlnoci SEČ a na Kennedyho vesmírném středisku přistát ve čtvrtek po půlnoci SEČ.

Vydáno pod