Komorská armáda potlačila snahu o protivládní převrat

Moroni (Komory) - Na ostrově Nzwani v souostroví Komory v Indickém oceánu potlačila armáda vzpouru bývalého prezidenta Mohameda Bacara. Jeho loňské znovuzvolení označily komorská vláda i Africká unie za neplatné. Souostroví Komory má okolo tři čtvrtě milionu obyvatel. Od získání nezávislosti v roce 1975 zažilo na 20 pokusů o převrat.

Při bojové akci stály po boku vládních vojáků také stovky příslušníků jednotek Africké unie. „Ostrov Anjouan (dřívější název ostrova) je pod naprostou mocí armády,“ oznámil major Ahmed Sidi společně s velením AU na sousedním ostrově Mwali (dříve Mohéli). „Nemáme ani mrtvé, ani zraněné. Všichni povstalečtí vůdcové uprchli, žádný z nich dosud nebyl nalezen.“

Podle agentury Reuters nelze situaci ověřit z nezávislých zdrojů. Vládní mluvčí sdělil, že vojáci se rychle zmocnili jak hlavního města Mutsamudu, kde došlo jen ke krátké přestřelce, tak i dalších dvou měst Domoni a Ouani. Zatím není jasné, kde se ukrývá Bacar, podle jihoafrické rozhlasové stanice SABC by měl být v prezidentském paláci. Vojáci dostali rozkaz po Bacarovi pátrat.
 
V pondělí komorský prezident Sambi oznámil, že je rebely ovládaný ostrov připraven získat zpět i silou. Jeho snahu svrhnout nelegálního vládce Bacara podporuje více než 1 300 vojáků Africké unie.

Mluvčí vlády dnes ráno sdělil, že vojáci dobyli ostrovní metropoli Mutsamudu včetně letiště a další dvě menší města. „Letiště ve městě Ouani jsme už ovládli,“ uvedl mluvčí. Stejně tak je v moci armády město Domoni včetně letiště a přístavu.

Bacar stál v čele ostrova Nzwani od roku 2002 do 14. dubna loňského roku. Pak ale odmítl uznat jmenování svého následovníka a ostrov s pomocí sobě nakloněných vojáků obsadil. Bacar se snažil prosadit pro ostrov plnou nezávislost.
 
Komorské ostrovy se od získání nezávislosti na Francii v roce 1975 staly dějištěm řady násilných převratů, za poslední tři desítky let jich bylo kolem dvaceti. Spory vznikají především kvůli napětí mezi ústřední vládou a do velké míry autonomními ostrovy. Každý ze tří hlavních ostrovů má totiž vlastního prezidenta, nad jednotlivými prezidenty stojí ústřední vláda.