Mugabe varoval opozici před protesty po volbách

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe dnes opět obvinil Západ z ekonomických potíží své země a varoval před protesty, pokud opozice nezvítězí v nadcházejících volbách. Podle šéfa opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie v zemi roste podpora opozice, ale prezident prý chystá zmanipulování voleb.

„Britové a Američané a ti, kdo smýšlejí jako oni, rádi vidí naše děti, staré lidi a postižené trpět kvůli zhoubným sankcím, které uvalili na naši zemi, aby změnili její režim,“ hřímal podle agentury AFP zimbabwský prezident v jednom ze svých projevů.

Na jednom z předvolebních shromáždění varoval své oponenty, aby neplánovali protesty podobné těm, které v nedávné době proběhly v Keni, pokud nevyhrají v sobotních prezidentských a parlamentních volbách. „Jen to zkuste,“ řekl čtyřiaosmdesátiletý Mugabe. „Nebudeme se dvakrát rozmýšlet, pokud se chcete zalíbit vašim britským spojencům.“

Na funkci prezidenta proti Mugabemu kandiduje jeho bývalý ministr financí Simba Makoni, jenž byl kvůli tomu vyloučen z vládnoucí strany, a šéf opozičního MDC Morgan Tsvangirai. 

Tsvangirai podle zpravodajské stanice BBC uvedl, že jeho strana zaznamenala narůstající podporu, ale obává se prezidentových manipulací. Vyhrát volby podle něj v Zimbabwe ještě neznamená získat moc.

Makoni zase prohlásil, že by zlepšení zimbabwské ekonomiky, která trpí rekordní inflací a osmdesátiprocentní nezaměstnaností, podle něj trvalo asi deset let.

Opozice obviňuje Mugabeho, že se chystá volby zfalšovat - panují obavy, že v zemi jsou tisíce voličských „mrtvých duší“ a že byl vytištěn nadbytek hlasovacích lístků. Tato obvinění současný prezident popírá. Podle jednoho z ministrů současné vlády Paula Mangwany jsou obvinění, že by vláda nechala vytisknout miliony hlasovacích lístků navíc, falešná.

Dalšími znepokojujícími jevy, které by podle tiskových agentur mohly ovlivnit volební výsledek, je přítomnost policie v hlasovacích místnostech, centrální sčítání hlasů, tendenčnost státních médií nebo rozdělování humanitární pomoci pouze mezi příznivce vládní strany.

V rozhovoru pro BBC Tsvangirai uvedl, že byl překvapen, jak vysoké podpory se mu při předvolební kampani dostalo ve venkovských oblastech, jejichž obyvatelé byli tradičně považováni za Mugabeho příznivce. Bojí se však, že se může opakovat situace z voleb v letech 2002 a 2005, kdy opoziční strany také cítily podporu obyvatel, ale vyhrát volby se jim nepodařilo. „Manipulace podkopává vůli lidu. Doufáme, že tentokrát se nám podaří zmírnit její dopad,“ dodal.

Západní země obvinily prezidenta Mugabeho v předcházejících letech z volebních podvodů. Jejich pozorovatelé nedostali povolení na sobotní hlasování dohlížet.