Slovenská vláda vytvoří projekt na pomoc nejchudším romským rodinám

Bratislava - Slovenská vláda chce pomoct nejchudším romským rodinám. Během pěti let vyčlení na svůj nový plán 200 milionů eur z unijních fondů. Kabinet premiéra Fica už zveřejnil hlavní body sociálního programu.

Asi 300 tisíc Romů žije v osadách na východě Slovenska v životních podmínkách odpovídajících úrovní 14. století. V oblasti je vysoká nezaměstnanost a nízké vzdělání. Slovenská vláda to chce ale změnit. Vicepremiér pro menšiny Dušan Čaplovič prohlásil: „Nedáváme si cíle, že to vyřešíme, ale chceme program nastavit tak, aby byl transparentní.“
 
Vláda chce podpořit bydlení i zaměstnanost. Chce začít ve školách, zavede alternativní osnovy, učebnice v romštině, méně učiva a více praktických poznatků. „Romské děti jsou citlivější, pokud jim člověk otevře své srdce a má je rád, pracuje se s nimi velmi dobře,“ tvrdí ředitelka školy v Jasově Alžbeta Chahrouorová.
 
Mnohé děti však po návratu do domácího prostředí ztrácejí jakoukoli šanci na lepší život. Chybí jim pozitivní vzor. Romský podnikatel Jozef Patkaň z Bardejova o tom ví své. Za patnáct let zaměstnal už pět tisíc Romů. Osvědčili se ale jen někteří. „Je to tvrdá práce od rána do večera. Vstáváme o páté a končíme o deváté. Zadarmo jsme nic nedostali,“ říká Patkaň a dodává, že klíčem k řešení problémů je vzdělání. Kdyby prý Romové měli školy, slovenské firmy by nemusely místo nich zaměstnávat cizince.
 
Samotná koncepce však problémy slovenských Romů nevyřeší. O mnoho důležitější budou konkrétní programy a projekty. Ty mají být známé do konce června tohoto roku.