Riceová v Izraeli žádá ulehčení životních podmínek Palestinců

Jeruzalém - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová očekává od Izraele smysluplné kroky ke zlepšení podmínek Palestinců na okupovaném západním břehu. Řekla to na třídenní návštěvě Izraele a palestinského prezidenta. Riceová se snaží rozhýbat mírový proces. V květnu chce region navštívit americký prezident George Bush.

Izrael i Palestinci nesou „společnou odpovědnost“ za vytvoření lepší atmosféry v regionu, řekla dnes šéfka americké diplomacie na tiskové konferenci v Jeruzalémě.

Riceová přicestovala do Jeruzaléma v sobotu na třídenní návštěvu, během níž se bude setkávat s izraelskými i palestinskými představiteli. Za cíl své cesty označila zejména hledání cesty ke zmírnění izraelských omezení pohybu Palestinců na západním břehu Jordánu. Riceová se dnes setkala s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Livniová řekla, že Izrael chce pomoci Palestincům. Neuvedla ale žádné podrobnosti a zdůraznila, že veškeré kroky v tomto ohledu nesmějí ohrozit bezpečnost Izraele.

Před setkáním Riceové s Livniovou nejmenovaní představitelé izraelského ministerstva obrany podle agentury AP uvedli, že se Izrael chystá odstranit největší kontrolní stanoviště na západním břehu Jordánu a desítky menších silničních uzávěr, povolit Palestincům otevření nových policejních stanic v oblastech, které jsou dnes pod izraelskou bezpečnostní kontrolou a vydat palestinským obchodníkům více povolení ke vstupu do Izraele. Zrušeno má být vojenské stanoviště kontrolující pohyb lidí oběma směry ve městě Jerichu.