Americký radar přinese finance české vědě

Praha - Americká vláda chce "sponzorovat" české vědce, kteří jí mají pomoci v boji proti terorismu. Zájem o ně má americká protiraketová agentura v rámci programu plánované dohody o umístění amerického radaru v Česku.

Američané mají zájem zejména o odborníky na nanotechnologie, informační technologie, elektrotechniku či kybernetiku, ale třeba i na teoretickou matematiku. „Nabízíme špičkovou technologii pro monitorování počítačových sítí, internetu a podobně. Američané s námi chtějí spolupracovat v oblasti ochrany přenosu informací,“ prozradil Václav Přenosil z Katedry informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Pro českou vědu by ze spolupráce  plynuly cenné kontakty v zahraničí a vedle možnosti financovat špičkové technologie i spolupráce se zahraničními institucemi. Odlivu nejlepších vědců se Přenosil neobává.

Peníze do české vědy mají přitéct z Washingtonu na základě zvláštní smlouvy o umístění radaru v Brdech. Podle premiéra Mirka Topolánka jsou jednání o této smlouvě takřka u konce. Vyjednávání o základnách ve střední Evropě se urychluje i v Polsku, které dosud své požadavky stupňovalo. Nyní ale poslalo do Washingtonu dopis, jímž chce dohodu popohnat.