Volby v Zimbabwe zatím vede opozice; Mugabe uvažuje, že se vzdá moci

Harare - Zimbabwská opozice se prohlásila vítězem sobotních prezidentských i parlamentních voleb. Její prezidentský kandidát Morgan Tsvangirai údajně získal 60 procent hlasů. Volební komise ale ještě žádné oficiální výsledky z hlasování o hlavě státu nezveřejnila, hlasů z parlamentních voleb má sečteny zatím dvě třetiny. Současný prezident Robert Mugabe v souvislosti s výsledky voleb údajně uvažuje o tom, že se vzdá moci.

Agentura AP dnes uvedla, že kontroverzní prezident Robert Mugabe, který podle prozatímních výsledků ve volbách ztrácí, údajně jedná s  vůdcem nejsilnějšího opoziční strany Morganem Tsvangiraiem o možnosti, že by se vzdal moci. Opozice to ale popírá. Mugabe se údajně obává toho, že pokud by se prohlásil vítězem voleb, mohlo by v zemi dojít k povstání.

Obyvatelé Zimbabwe a mezinárodní společenství zvyšují tlak na volební komisi, aby vyhlášení neoddalovala. Britský premiér Gordon Brown dnes Zimbabwe vyzval k neodkladnému oznámení volebních výsledků. „Demokratická práva zimbabwského lidu musejí být respektována,“ řekl na své pravidelné tiskové konferenci. Na odtajnění výsledků apeloval i evropský komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel.

Zimbabwská volební komise sečetla zatím jen něco přes polovinu hlasů ze sobotních parlamentních voleb. Údaje o prezidentských volbách, které probíhaly současně, dosud nevydala vůbec. V parlamentu, kde zasedá 210 poslanců, získala podle agentury AFP opozice 67 a vládní strana 64 křesel.

Ke zvolení prezidentem v prvním kole voleb by Tsvangiraimu stačilo 50 procent plus jeden hlas. Podle údajů místní nezávislé organizace monitorující volby ho ale přesto pravděpodobně čeká druhé kolo. Výsledky prognóz Zimbabwské sítě pro podporu voleb (ZESN) ukazují, že získal ve volbách pouhých 49,4 procenta hlasu. Na druhém místě je podle ZESN prozatím dosavadní prezident Robert Mugabe. Ten získal 42 procent hlasů. 

Pozorovatelé z Celoafrického parlamentu označili sobotní hlasování za důvěryhodné, svobodné a čestné. Vedoucí mise Marwick Khumalo nicméně zdůraznil, že obavy vzbuzuje především pomalé oznamování výsledků. 

Hlavní volební souboj se odehrává mezi Africkým národním svazem Zimbabwe - Vlasteneckou frontou (ZANU-PF) prezidenta Mugabeho a opozičním Hnutím pro demokratickou změnu (MDC). Hlasování je velice důležité pro diktátora Mugabeho. Ten vládne zemi už celých 28 let. Nyní usiluje o pátý prezidentský mandát.