Rukopis prezidenta Lincolna vydražili za rekordních 3,4 milionu dolarů

New York - Za 3,4 milionu dolarů (více než 54 milionů korun) byl dnes v newyorské aukční síně Sotheby's vydražen dopis amerického prezidenta Abrahama Lincolna z roku 1864. Nejdražší rukopis v historii Spojených států koupil anonymní soukromý sběratel. Rukopis byl při dražbě součástí kolekce 111 vzácných historických dokumentů.

V dopise Lincoln rok před svojí smrtí odpovídá skupině 195 chlapců a dívek z Concordu v Massachusetts, kteří ho v petici žádali o osvobození dětí z otroctví. „Nemám moc zajistit, co žádají,“ napsal ženě, která se jménem dětí na něho obrátila. Zároveň ale prezident vyjadřuje naději, že „s Boží vůlí“ se tak jednou stane.
 
Lincoln už od 1. ledna 1863 prohlášením o rovnoprávnosti osvobodil všechny otroky ve „vzbouřeneckých oblastech“, jimiž v době občanské války nazýval státy jižanské Konfederace. Přesto bylo otroctví ve Spojených státech zrušeno až přijetím 13. dodatku ústavy, který byl ratifikován v prosinci 1865, více než půl roku po konci občanské války i Lincolnově násilné smrti. 
 
Rukopis byl při dražbě součástí kolekce 111 vzácných historických dokumentů, včetně stránek z deníku prvního amerického prezidenta George Washingtona nebo korespondence mezi jeho nástupci Johnem Adamsem a Thomasem Jeffersonem. Překvapivě ale Washingtonův rukopis ani Jeffersonův dopis, v němž vyjadřoval obavy o zdraví prezidenta Washingtona, své kupce nenašly. Podobě tak dopadlo i několik dalších dokumentů z celkem dvaceti originálů z pozůstalosti prezidenta Lincolna.

Naopak Lincolnův podpis v knize autogramů se prodal za 937.000 dolarů (téměř 15 milionů korun). Prezident se do památníku vepsal v listopadu 1863 při vysvěcení hřbitova padlých v bitvě u Gettysburgu. V ten den pronesl svůj Gettysburgský projev o občanské válce jako „znovuzrození svobody“, který je dodnes považován za nejlepší veřejné vystoupení v amerických dějinách. Nejmenovaný kupec, který se aukce zúčastnil poprvé, označil podpis za „úžasný díl historie“.

Kolekce dnes dražených dokumentů ze sbírky newyorského lékaře Roberta Smalla obsahovala i rané dopisy mezi Meriwetherem Lewisem a Williamem Clarkem, kteří prozkoumávali rozsáhlé území francouzské Louisiany zakoupené Američany od Napoleona. Desítka rukopisů byla podepsána velitelem jižanské armády Robertem Leem, další patřily ke korespondenci fanatického odpůrce otrokářství Johna Browna, literáta Samuela Clemense známého pod jménem Mark Twain či průkopníka letectví Orvillea Wrighta.

Dosud nejdražším americkým rukopisem prodaným ve veřejné dražbě byl Lincolnův vlastnoručně napsaný text projevu o jeho strategii při obnově Spojených států po skončení občanské války. V roce 2002 ho anonymní kupec v newyorské aukční síni Christie's vydražil za 3,1 milionu dolarů (v nynějším kurzu přes 49 milionů korun).

Ještě před dražbou Sotheby's očekávala, že celý soubor vynese v aukci zhruba 12 milionů dolarů (přes 195 milionů korun).