O dalším stahování jednotek USA z Iráku se podle Bushe neuvažuje

Washington - Další stahování amerických jednotek z Iráku se neplánuje. Ve svém dnešním očekávaném projevu to podle nejmenovaných představitelů americké administrativy oznámí prezident George Bush. Bush rozhodl, že zatím nelze uvažovat o dalším stahování amerických sil z této arabské země poté, co se jejich počet do července sníží na 140 000 vojáků. Bush údajně dnes také oznámí zkrácení rotací vojáků v Iráku i Afghánistánu z 15 na 12 měsíců.

Loni na podzim Washignton oznámil, že vzhledem ke zlepšení bezpečnostní situace v Iráku se v polovině letošního roku sníží počet amerických vojáků v této arabské zemi o 20 000 na 140 000. Bush nyní prý rozhodl, že po červenci se bude 45 dní „upevňovat“ situace a poté nastane časově neomezené období k jejímu vyhodnocení, teprve po něm se zváží případné stažení dalších jednotek.
 
Bush údajně dnes také oznámí zkrácení rotací v Iráku i Afghánistánu z 15 na 12 měsíců. Toto zkrácené válečné nasazení ale začne platit až u vojáků, kteří do míst ozbrojených konfliktů přijedou po 1. srpnu, ne u vojáků, kteří tam již slouží. Za zkrácením doby válečného nasazení je snaha snížit zatížení a stres v armádě.
 
Prezident tak vyhoví doporučením vrchního velitele amerického kontingentu v Iráku generála Davida Petraeuse. Ten spolu s americkým velvyslancem v Bagdádu Ryanem Crockerem v úterý a ve středu hodnotil vývoj v Iráku v americkém Kongresu. Dnes se má k situaci vyjádřit v Kongresu i americký ministr obrany Robert Gates.
 
Podle místních pozorovatelů je z vyjádření amerických vládních představitelů zřejmé, že rozhodnutí o možném dalším stahování amerických sil z Iráku připadne až novému prezidentovi, který vzejde z listopadových voleb a začátkem příštího roku usedne v Bílém domě. Ještě před Bushovým zhruba čtvrthodinovým vystoupením, které se očekává od 11:30 místního času (17:30 SELČ), se proti politice vládních republikánů v Iráku tvrdě ohradili demokraté.
 
„Jsme šest let ve válce, která si vyžádala přes 4 000 amerických životů, stála téměř bilion dolarů, které se mohly použít na naléhavé potřeby doma, a poškodila pověst Spojených států v očích světa,“ napsala Bushovi předsedkyně Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová v dopise, který byl zveřejněn ve středu pozdě večer místního času. Z vyjádření vládních a vojenských představitelů podle ní nevypadá vývoj v Iráku zvlášť optimisticky a nevyplývá z nich, kdy tamní invaze skončí. „Neviděli jsme žádné světlo na konci tunelu,“ řekla po vystoupeních Petraeuse a Crockera.
 
Petraeus v Kongresu hovořil o určitém dalším zlepšení bezpečnostní situace, ale připustil, že zůstává složitá a křehká. Irácké ozbrojené síly podle něj přitom stále nejsou zatím s to situaci samy zvládnout. Bush v dnešním projevu z Bílého domu má opakovat, že přes dosažený pokrok v Iráku se toho ještě musí hodně udělat.
 
„Nebude to možné před koncem roku. Budeme mít jednotky v Iráku i po jeho (Bushově) odchodu v roce 2009,“ odpověděla mluvčí Bílého domu Dana Perinová na otázku, zda by Bush mohl ukončit válku v Iráku před opuštěním úřadu v lednu 2009.
 
Novým prezident bude buď republikán John McCain, nebo některý z demokratických kandidátů, kterými jsou Barack Obama a Hillary Clintonová. McCain by v otázce Iráku podle všeho pokračoval v zásadě v politice nynější administrativy, zatímco oba demokraté slibují víceméně rychlé ukončení války a stahování sil.

Vydáno pod