Keňa má novou vládu, povolební krize zažehnána

Nairobi - Keňa má po vleklé povolební krizi konečně vládu. Prezident Mwai Kibaki dnes jmenoval nový koaliční kabinet, na kterém se v sobotu po dlouhém jednáních dohodl s vůdcem opozice Railou Odingou. Ten se stal novým premiérem.

Od vzniku koaliční vlády, o níž oba tábory vyjednávaly šest týdnů, se očekává definitivní konec dlouhotrvající povolební krize, při které zahynula více než tisícovka obyvatel a minimálně 300 000 jich muselo opustit své domovy.

Násilnosti většinou etnického charakteru vypukly po prosincových kontroverzních volbách, jejichž vítězem se vyhlásil dosavadní prezident Kibaki. Opoziční Odingovo Pomerančové demokratické hnutí (ODM) i mezinárodní pozorovatelé označili volby za neregulérní. ODM požadovalo jejich opakování, což vláda odmítla.

Na konci února uzavřel prezident s opozicí za zprostředkování bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana dohodu o rozdělení moci, jejímž klíčovým bodem bylo právě vytvoření vlády velké koalice. Jejím hlavním úkolem bude vypracovat novou ústavu, která by měla zabránit vzniku podobných, pro Keňu nezvyklých povolebních nepokojů.

Sestavení vlády však komplikovaly spory o rozdělení rezortů, kvůli čemuž se vyjednávání protáhla na měsíc a půl. Na konci minulého týdne obě strany oznámily výrazný pokrok v jednání, poté však rozhovory přerušily, což vyvolalo nové násilnosti v keňské metropoli Nairobi. Definitivní dohodu uzavřeli Kibaki s Odingou na tajné schůzce v sobotu, které se zúčastnili pouze oni dva.