Odstupuje saský premiér Milbradt, zřejmě kvůli krizi zemské banky

Berlín 14. dubna (zpravodaj ČTK) - Premiér sousední německé spolkové země Sasko Georg Milbradt dnes oznámil odchod z funkce. Politik z křesťanskodemokratické strany (CDU) byl od léta loňského roku pod palbou kritiky kvůli krizi saské zemské banky, která musela být prodána. Jako svého nástupce třiašedesátiletý Milbradt doporučil dosavadního zemského ministra financí, devětačtyřicetiletého stranického kolegu Stanislawa Tillicha, jenž je příslušníkem slovanské lužickosrbské menšiny.

„Rozhodl jsem se dát 16 měsíců před příštími zemskými volbami úřady ministerského předsedy svobodného státu Sasko a předsedy saské CDU k dispozici nástupci,“ prohlásil třiašedesátiletý politik, jenž stál v čele Saska od dubna 2002 a od září 2001 byl šéfem zemské organizace strany. Z funkce předsedy saské vlády by měl definitivně odejít koncem května.

Setkání s Milbradtem má dnes v podvečer v plánu český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který odpoledne zavítá na několikahodinovou návštěvu do Drážďan. Více než čtyřmilionové Sasko je vedle Bavorska jednou ze dvou německých zemí, které sousedí s Českou republikou.

Dosavadní ministr financí Tillich funkci převzal teprve loni po Horstu Metzovi, jenž musel rovněž odstoupit v souvislosti s finanční aférou kolem banky Sachsen LB. Milbradt byl sám ministrem financí v letech 1990 až 2001. Kvůli jeho možnému korupčnímu chování a střetu zájmů z té doby se stal terčem kritiky hlavně ze strany sociálních demokratů (SPD), s nimiž CDU v Sasku tvoří velkou koalici.

Milbradt a jeho žena Angelika vložili své investice do fondu, jehož prostřednictvím byla v roce 1996 financována stavba nové budovy saské zemské banky v Lipsku. Milbradt přitom byl jako ministr financí šéfem správní rady banky. Milbradtovi údajně do příslušného fondu vložili kolem 50.000 eur, které navíc částečně poskytla jako půjčku Sachsen LB. Investice slibovala více než devítiprocentní výnos.

Saskou zemskou banku navíc v srpnu loňského roku v nouzi koupila zemská banka spolkové země Bádensko-Württembersko, což pro zemského premiéra znamenalo vážnou politickou prohru a kritizován byl i z vlastních řad.

Milbradt však dnes důvody své rezignace nerozvedl a odmítl odpovědět i na otázky novinářů. „Rozhodl jsem se předat své úřady, protože je pro mě zvlášť důležitý spořádaný a harmonický přechod,“ prohlásil odstupující předseda vlády.

Ekonom Milbradt se do Saska přistěhoval po pádu komunismu ze západního Německa, stejně jako dlouholetý saský premiér Kurt Biedenkopf, v jehož saských vládách sloužil. Oba v Sasku nastolili přísný úsporný kurz.

Biedenkopf se se svým konkurentem na počátku desetiletí rozkmotřil poté, co Milbradt rozpoutal debatu o nástupci šéfa zemské vlády. V dubnu 2002 byl zemským premiérem zvolen právě Milbradt, a to i přes odpor Biedenkopfa. V pozici zemského premiéra si Milbradt v celém Německu získal jméno jako schopný krizový manažer v době polabských povodní z roku 2002, které silně zasáhly také české území.