Boje v pásmu Gazy pokračují, mezi dvaceti oběťmi je i kameraman Reuters

Gaza - V palestinském pásmu Gazy dnes při několika útocích zahynulo nejméně 20 lidí. Na palestinské straně je 17 mrtvých, mezi nimi tři děti a 23letý palestinský kameraman, který pracoval pro agenturu Reuters. Izrael přišel o tři vojáky. Židovský stát přitom údajně mířil na palestinské radikály.

V pásmu Gazy se bojuje už od rána. Izrael přesto obnovil dodávku pohonných hmot, kterou zadržel před týdnem po palestinském útoku na hraniční stanici, z níž míří palivo do pásma. Blokádou se Izrael snažil přinutit Palestince, aby zastavili raketovou palbu na jihoizraelská města a vesnice.
   
Při ranních bojích na severu pásma napadly izraelské vojáky dvě skupiny ozbrojených Palestinců. V prudkém boji padli tři Izraelci a pět členů radikálního Hamasu. Odpoledne do Gazy letěly izraelské vrtulníky, které poblíž tábora Búrajdž vypálily čtyři rakety, ty měly mířit na palestinské radikály. Při útoku přišlo o život 12 Palestinců a nejméně 10 osob utrpělo zranění. Palestinští zdravotníci na místě našli několik zcela roztrhaných těl a mezi mrtvými také tři děti.
   
Izraelci znásobili aktivitu v pásmu Gazy od útoku na pohraniční osadu Nahal Oz, který provedlo 9. dubna palestinské komando. Palestinci prý tehdy chtěli unést Izraelce a nabídnout je výměnou za své spoluobčany vězněné v Izraeli. Při tomto útoku, který se odehrál u distribučního stanoviště pohonných hmot, zahynuli dva izraelští strážci.