V Gaze pohřbili oběti středeční oběti násilí, Reuters žádá vyšetření smrti kameramana

Gaza - Přes 10 000 lidí se dnes v pásmu Gazy zúčastnilo pohřbů 18 středečních obětí izraelsko-palestinského násilí na tomto území. Jednou z obětí byl palestinský kameraman pracující pro agenturu Reuters. Ta dnes zveřejnila výsledky ohledání reportérova těla, v němž lékaři našli střepinové šipky použité pravděpodobně v izraelské protitankové střele, která jej zasáhla. Agentura chce, aby incident byl nezávisle vyšetřen, protože novinář i jeho vůz byli viditelně označeni.

Lékaři v Gaze ukázali rentgenové snímky těla Fádila Šany. Je z nich patrné, že asi třícentimetrové ostré hroty zasáhly Šanu do nohou i do hrudníku, kam pronikly krkem a páteří. Několik jich skončilo také v novinářově saku označeném, stejně jako jeho automobil, znakem Press a TV. 
 
Šana, zvukař a několik dalších osob přijíždělo ve středu k palestinskému uprchlickému táboru Búrajdž v době, kdy na něj útočily posádky izraelských vrtulníků. Šana vyndal z auta stativ a chystal se filmovat. V asi kilometrové vzdálenosti byl izraelský tank, který na automobil a skupinku lidí vypálil dvě střely. „Byly plné malých kovových šipek. První z nich zabila Fádila a dvě další osoby, druhá zničila automobil,“ řekl dnes na tiskové konferenci šéf redakce Reuters Alastair Macdonald.

 
 
Izraelská armáda nepotvrdila, že posádka tanku na skupinu střílela, ale za incident se omluvila, vyjádřila politování i ochotu spolupracovat při vyšetřování. Izraelská armádní mluvčí řekla, že Izrael nemá ve zvyku poskytovat informace o použitých zbraních, ale že armáda používá jenom mezinárodně povolenou munici. „Mezinárodní zákon povoluje využívat střepinové šipky a izraelský nejvyšší soud v roce 2003 zamítl petici, která žádala jejich zákaz,“ řekla mluvčí.
 
Šana měl v době izraelské střelby už zapnutou kameru, takže svou smrt částečně zaznamenal. Ze záznamu je vidět palbu z tanku a na zpomaleném záznamu pak střelu vybuchující ve vzduchu a tmavé předměty, které se roztříštily kolem. Zvukař, který vyvázl jenom se zraněním, řekl, že Šana se v poslední chvíli života modlil.
 
Za jeho rakví dnes šlo několik set lidí, včetně mnoha palestinských novinářů. Šanovo tělo bylo zabaleno do palestinské vlajky a na dalších nosítkách lidé nesli jeho kameru a prostřílenou vestu. Třiadvacetiletý novinář nebyl ženatý, patřil k patnáctičlennému týmu, který v pásmu Gazy pracuje pro Reuters.