Intel uvedl na český trh nejvýkonnější počítač pro domácnosti

Praha - Výrobce čipů Intel uvedl ve spolupráci s firmou T.S. Bohemia na český trh nejvýkonnější počítač pro domácí uživatele. PC založené na nové technologii Skulltrail je zhruba dvakrát výkonnější než nyní prodávané herní sestavy. Platforma je založena na chipsetu Seaburg, který vychází z platformy Stoakley používané u dual-procesorových pracovních stanic.

Počítač sestavovaný podle přání zákazníků za téměř 120.000 korun je založen na osmi výpočetních jádrech. Běžné sestavy mají nyní většinou jeden dvoujádrový procesor a jejich cena se pohybuje od deseti do 30.000 korun.

Výkon počítače podle Svobody využijí především tvůrci grafiky či multimédií. „Výkon Skulltrailu využijí rovněž tvůrci náročných počítačových her či skalní hráči, kteří chtějí herní počítač bez jakýchkoli kompromisů,“ dodal.

V rámci testování výkonu běžela na počítači dvě videa, zřejmě nejnáročnější současná hra Crisis a program na počítání prvočísel. Tyto operace dohromady zatížily počítač na zhruba 70 procent.

Poptávka po počítačích s vysokým výkonem výrazně roste i ze strany domácích uživatelů. „Mohou za to hlavně náročné softwarové aplikace pro zpracování videa a grafiky ve vysokém rozlišení. Samostatnou kapitolou jsou hráči kladoucí největší důraz na výkon počítače, kteří si chtějí vychutnat i ty nejmenší detaily 3D grafiky,“ uvedl manažer marketingu T.S. Bohemia Milan Jansa.

Prodej stolních počítačů v ČR v posledních letech výrazně roste. Loni se 
zvýšil o čtvrtinu na téměř milion PC. Z toho poprvé více než polovinu
tvořila přenosná PC.