Klaus se v Nizozemsku sešel s královnou a představil svou knihu

Amsterodam - S nizozemskou královnou Beatrix se dnes v Amsterodamu sešel český prezident Václav Klaus, který je poprvé v roli hlavy státu na státní návštěvě Nizozemska. Mluvili spolu o evropských otázkách, především o energetice a českém předsednictví EU v první polovině příštího roku. Klause podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové potěšilo, že si královna pamatuje některé detaily z jeho poslední návštěvy Amsterodamu před třinácti lety. Tehdy zemi navšívil jako premiér ČR.

Odpoledne Klaus představil nizozemské vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. V největším nizozemském knihkupectví Selexyz čekala prezidenta autogramiáda jeho knihy, která se zabývala klimatickými změnami. Holandština je po němčině druhým jazykem, do něhož byla kniha přeložena, připravuje se překlad do angličtiny.

„Na autogramiádu přišlo asi sto padesát lidí. Později s nimi Klaus vedl debatu, kde zazněly i konfrontační názory,“ informovala ČT Barbora Šámalová.

Navečer se Klaus sejde s premiérem Janem Peterem Balkenendem. S ním bude mluvit především o Lisabonské smlouvě, vyloučeny nejsou ani rozhovory o klimatických změnách. Ty premiér považuje za vážné nebezpečí a varuje, že by svět do deseti až patnácti let mohla postihnout ekologická katastrofa. Klaus je naopak znám svými skeptickými názory na klimatické změny. Večer se prezident vrací do České republiky.

Klaus už Nizozemsko navštívil, nejprve jako český premiér v devadesátých letech minulého století a poté i jako předseda Poslanecké sněmovny v roce 2000. Nizozemská královna v Česku byla v roce 1994.