Spekulace o evropském prezidentovi pokračují, Tony Blair to prý nebude

Praha - Evropská unie se chystá na volbu předsedy Evropské rady, tzv. evropského prezidenta. Co přesně bude mít nový unijní činitel na starosti, zatím není jasné. Neví se ani, kdo evropským prezidentem bude. Jeden z vážných kandidátů, bývalý britský premiér Tony Blair, nyní údajně vypadl ze hry. Jeho nástupce Gordon Brown totiž podle listu The Independent uzavřel tajnou dohodu se zástupci Německa a Francie, která nominaci Blaira na lukrativní pozici vylučuje.

„Spekulace není tak divoká, jak by se mohlo zdát. Tony Blair byl kdysi velkým rivalem Browna ve straně labouristů. Tento spor poznamenal jejich následnou spolupráci,“ upozorňuje spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka. „Gordon Brown nebude mít zájem mít na pozici evropského prezidenta člověka, se kterým má dlouhodobě špatné vztahy.“
 
Tomáš Weiss, analytik z Ústavu mezinárodních vztahů, je ale opačného názoru: „Nemyslím si, že by to byl až tak velký krok proti Blairovi. Jedná se spíš o první krok Browna do vysoké evropské politiky.“
 
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v minulosti případnou kandidaturu Blaira na dlouhodobého předsedu, který bude mimo jiné šéfovat vrcholným schůzkám unijních státníků, podpořil. Brown zase ocenil, že Blair má kvality odpovídající nárokům na tento post, i když jasně ho nepodpořil. Nominace Blaira by naopak nebyla příliš po chuti německé kancléřce Angele Merkelové.
 
Podle Independentu má ale Blair stále zájem o post jakéhosi celounijního ministra zahraničí, i když formálně by se mu tak neříkalo. „Proti Blairovi ale dlouhodobě stojí i jeho podpora americké invaze do Iráku, kterou vlastně rozdělil Evropskou unii. I tato okolnost by mohla hrát roli,“ míní Ivan Kytka.
 
Kromě Blaira se v souvislosti s obsazením postu předsedy Evropské rady hovořilo i o lucemburském premiérovi Jeanu-Claudu Junkerovi, odstupujícím irském premiérovi Bertiem Ahernovi nebo šéfovi dánského kabinetu Andersi-Foghovi Rassmusenovi.