Primárky v Pensylvánii vyhrála Clintonová

Washington - V demokratických primárkách v americké Pensylvánii zvítězila senátorka Hillary Clintonová. Po sečtení 99 procent hlasů získala Clintonová podporu 55 procent voličů, zatímco Obama 45 procent. I přesto dál Barack Obama těsně vede v boji o demokratickou nominaci a Clintonové navíc docházejí peníze na kampaň. Žádný z kandidátů zatím nedosahuje na potřebný počet hlasů, který by jim vynesl jistou nominaci.

V Pensylvánii soupeřili demokratičtí kandidáti o 158 delegátů. Podle agentury AP dosáhla Clintonová v Pensylvánii po sečtení 99 procent hlasů minimálně na 80 delegátů a Obama 66. Obama i přesto zůstává nadále favoritem na získání demokratické nominace. Nyní má podporu 1714 delegátů a Clintonová 1589. Zatím však ani jeden nedosahuje na potřebných 2024 hlasů.

Clintonová, která za Obamou zaostává v počtu získaných delegátů i v počtu hlasů voličů, vedla v Pensylvánii o 16 procent ještě před pár týdny. Těsně před hlasováním se ale její náskok pohyboval jen kolem pěti procent. Nakonec to vypadá, že svého rivala Clintonová porazila o deset procent.

Oba kandidáti vedli až do poslední chvíle velmi intenzivní a agresivní kampaň. Illinoiský senátor Obama investoval do pensylvánských primárek dvakrát tolik peněz než Clintonová, které finance pomalu docházejí. Clintonová proto požádala své příznivce, aby navštívili její webové stránky a finančně ji podpořili. Od úterý prý tak už získala tři miliony dolarů, které může použít na svou kampaň.

Bývalá první dáma už na volebním shromáždění svých příznivců ve Filadelfii poděkovala obyvatelům Pensylvánie za vítězství a vyzvala své příznivce k tomu, aby ji i nadále podporovali. „Dnes potřebuji vaši pomoc víc než kdykoliv předtím,“ uvedla senátorka Clintonová před jásajícím davem fanoušků.

"Američané z boje neodstupují a zaslouží si prezidenta, který také
neodstoupí," dodala senátorka na adresu svých kritiků, kteří požadují, aby boj o Bílý dům vzdala. Senátor Barack Obama, který už pokračuje ve  volební kampani v Indianě, své rivalce již poblahopřál k vítězství.

Vzhledem k tomu, že hlasovat se bude už jen v devíti státech, je už téměř vyloučené, aby některý z kandidátů získal potřebnou většinu jen v
primárkách. Výsledek primárek v Pensylvánii tak bude mít vliv hlavně na rozhodování superdelegátů, tedy špiček Demokratické strany a demokratických zákonodárců v Kongresu, a guvernérů, kteří mohou rozhodovat podle vlastního uvážení. Z 800 superdelegátů jich přibližně 300 ještě neoznámilo, koho podpoří.