Tribunál soudící zločiny Rudých Khmerů odložil kauci pro Samphana

Phnompenh - Zvláštní tribunál pod patronací OSN dnes odložil na neurčito jednání o možnosti propuštění někdejšího předsedy prozatímní vlády Rudých Khmerů Khieu Samphana z vazby na kauci. Samphan čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů.

Líčení bylo přerušeno po konfliktu mezi soudci a Samphanovým francouzským obhájcem Jacquesem Vergesem, který si stěžoval, že materiály k případu nebyly přeloženy do francouzštiny. Ta patří společně s angličtinou a khmerštinou mezi jednací jazyky tribunálu.

„Do francouzštiny nebyla přeložena jediná stránka spisu proti Khieu Samphanovi,“ prohlásil Verges po přerušení líčení před novináři. „Měl bych mít možnost dozvědět se, z čeho je můj klient obviňován,“ dodal. Zástupci soudu řekli novinářům, že Verges nebyl ochotný s tribunálem spolupracovat. Soud tedy doporučil Samphanovi, aby si našel jiného obhájce. Verges takový návrh označil za skandální.

Podle obžaloby se Samphan dopustil svých zločinů v letech 1975-1979, kdy ultralevicoví Rudí Khmerové vládli Kambodži. Samphan v minulosti opakovaně popíral jakoukoli účast na krutostech režimu a obviňoval z nich mrtvého vůdce Rudých Khmerů Pol Pota. Přelíčení tribunálu, který soudí zločiny Rudých Khmerů, je na žádost kambodžského státního zastupitelství uzavřené pro veřejnost.

Vládu Rudých Khmerů nepřežilo 1,7 milionu obyvatel Kambodži, z nichž se velká část stala obětí justičních vražd. Ostatní podlehli nemocem, zemřeli hlady nebo následkem přepracování. Všechna úmrtí byla výsledkem radikální politiky zavedené Pol Potem, který chtěl vytvořit beztřídní zemědělskou společnost.

Kontroverzní francouzský advokát Verges v minulosti obhajoval například srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, teroristu Carlose (Šakala) či nacistického zločince Klause Barbieho. Třiaosmdesátiletý Verges se zná s o sedm let mladším Samphanem od 50. let, kdy se oba i s Pol Potem v Paříži účastnili studentského hnutí proti francouzskému kolonialismu.

Ve vazbě zvláštního tribunálu jsou vedle Samphana i někdejší ministr zahraničí Rudých Khmerů Ieng Sary, velitel neblaze proslulé khmerské věznice S-21 Kang Kek Ieu a ideologický guru skupiny a její nejvyšší žijící představitel Nuon Chea. Žádný z nich zatím ještě nebyl odsouzen, první procesy by měly začít letos.

Lebky obětí Rudých Khmerů
Zdroj: ČT24/Wikipedia