Evropský parlament kritizoval Česko kvůli vízům

Štrasburk/Brusel - Kritické hlasy vůči Česku dnes zazněly na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku při debatě o vízech do Spojených států. Důvodem byl jeho postup při jednání s USA o zrušení víz pro Čechy. Proti kritice se ale ostře postavili někteří čeští zástupci.

Víza do USA nyní potřebují lidé z nových zemí EU po roce 2004 kromě Slovinska, tedy i Češi. Ze starých států unie vízová povinnost platí jen pro Řecko. Sedm nových členů, včetně ČR a Slovenska, s USA podepsalo memoranda o porozumění, která by měla umožnit zrušení víz pro jejich občany v brzké době. Češi, kteří tak k nevoli řady partnerů v unii učinili jako první, čímž odstartovali vlnu dalších podpisů, by toho rádi docílili už letos.
 
Převážně zástupci starých členů EU dnes ČR vytýkali nedostatek solidarity či transparentnosti. Belgický liberál Gérard Deprez řekl, že není překvapen, že v tajnosti o tom jednají USA, ale u členů EU je to prý zvláštní. Konkrétně se zmínil o ČR a zdůraznil, že právě ona se příští rok postaví na půl roku do čela EU jako předsednická země, a měla by tak jít prý spíše příkladem.

Proti iniciativě zemí, které začaly o vízech jednat s USA bilaterálně, vystoupil i lidovec Ioannis Varvitsiotis z Řecka. „Jsme jednoznačně proti české iniciativě,“ řekl konkrétně. Portugalský lidovecký europoslanec Carlos Coelho zase varoval, že pokud státy, které budou s USA jednotlivě jednat, překročí pravomoci vymezené mandátem Evropské komise, pak by EK měla proti nim podniknout právní kroky. Pro společné vyjednávání v rámci EU je i Francie, která od července unii bude předsedat. „Chceme natolik společnou pozici EU, jak to bude možné,“ řekl francouzský tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet.

Český europoslanec Jan Zahradil (ODS) odmítl podobné výhrady a vyzval, ať ostatní země Českou republiku nepoučují o evropanství. Za Česko vystoupili i Vladimír Remek, Libor Rouček nebo Jana Bobošíková.

Jana Bobošíková prohlásila, že bilaterální dohody jsou předmětem politické vůle jednotlivých zemí. Fakt, že část občanů EU cestuje do USA bez víz, a část ne, dnes okomentoval europoslanec Libor Rouček: „Myslím, že je to ostuda. Ale není to ostuda Evropské unie, je to ostuda USA.“ 

V pátek ministři vnitra zemí EU odsouhlasili mandát pro Evropskou komisi pro vyjednávání s USA o zařazení zbývajících členských zemí do bezvízového programu v co možná nejkratší době. Tento mandát, jehož text je však tajný, ale nechává možnost státům, aby s Washingtonem dál vyjednávaly i samostatně.
 
Na základě amerických právních norem se podmínky bezvízového styku změní i těm státům, které v programu nyní jsou. Bude se na ně vztahovat to, že budou muset před cestou získat souhlas pro vyplnění příslušného elektronické dotazníku (elektronický systém povolování cest - ESTA).