Nepál vypověděl amerického horolezce z tábora pod Everestem

Káthmándú/Hanoj - Nepál vypověděl ze základního tábora pod Mount Everestem amerického horolezce, který chtěl údajně po výstupu umístit na nejvyšší horu světa nápis Svobodný Tibet. Američan má okamžitě odcestovat do hlavního města.

Američan, u nějž byl nalezen transparent s nápisem Svobodný Tibet, už se vůbec letos nesmí pokoušet na nejvyšší horu světa vylézt. Nepál navíc všechny výstupy do 10. května zakázal kvůli obavám před protesty proti běhu s olympijskou pochodní. Součástí štafety, pořádané čínskými organizátory, je totiž i výstup na nejvyšší horu světa z čínské strany. Ve výstupovém táboře číslo dvě, který je nad základním táborem, se již rozmístili nepálští policisté a vojáci, aby dohlíželi na dodržování zákazu výstupů.

Zásah proto zastáncům svobodného Tibetu dnes proběhl také ve Vietnamu, zde zadrželi známého blogera Nguyen Van Haie, který pod jménem Dieu Cay informoval na internetu o protestech proti Číně v souvislosti s během olympijské pochodně různými městy světa. Bloggera však podle oficiální verze policie zatkla kvůli daňovým únikům.