Litviněnková vyzvala USA k tlaku na Rusko

Washington - Vdova po ruském agentovi Alexandru Litviněnkovi Marina dnes ostře vystoupila proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Litviněnková požádala americký senát, aby donutil Rusko spolupracovat při vyšetřování smrti jejího muže. Prohlásila, že Putin v roce 1999 ještě jako šéf tajné služby FSB ignoroval zprávy o propojení této organizace s mafií a Litviněnka navíc poslal na rok do vězení.

Agent pak odešel do Británie, kde zemřel na otravu poloniem. Podle Litviněnkové dostal vrah rozkaz od ruských politických špiček. „Musíme odhalit, kdo do Londýna poslal vraha se zbraní hromadného ničení v kufru. Když zašel tak daleko, aby zavraždil mého manžela, zkuste si představit, čeho by byl schopen, kdyby šlo o něco skutečně významného,“ varovala již dříve Litviněnková.

Ústřední postavou celé kauzy je podnikatel a bývalý agent KGB Andrej Lugovoj. Ten se loni 1. listopadu v londýnském hotelu Millenium s Litviněnkem setkal. Tři týdny po schůzce Litviněnko zemřel. Jeho smrt začala být v souvislosti s přítomností radioaktivního izotopu polonia 210 vyšetřována jako vražda, z níž je od loňského května podezřelý právě Lugovoj.