Svobodní demokraté opouštějí maďarskou vládu

Budapešť - Svaz svobodných demokratů (SZDSZ), menší maďarská vládní strana, dnes opětovně potvrdila své rozhodnutí odejít z vládní koalice. Příčinou jsou dvouměsíční rozpory, které vyvrcholily odvoláním svobodně-demokratické ministryně. Kabinet členové SZDSZ opustí ve středu. Jejich odchodem se tak vláda socialistického premiéra Ference Gyurcsánye stane menšinovou.

Svobodní demokraté dnes potvrdili dřívější rozhodnutí opustit vládu k 30. dubnu na protest proti odvolání své ministryně zdravotnictví Ágnes Horváthové a proti premiérovu ústupu od reforem. Gyurcsány tak bude muset hledat nové ministry pro resorty životního prostředí a hospodářství.

Pro zánik koalice hlasovalo 434 delegátů, proti jich bylo 54 a 32 se zdrželo. „Pokud by se to přirovnalo k manželství, tak od jisté doby nefungovalo dobře,“ prohlásil předseda strany János Kóka. Vláda podle něj nedokázala vyřešit nejvážnější problémy země a většina Maďarů má „blbou náladu“, protože si myslí, že země je vedena špatným směrem.

SZDSZ čelí i vnitřní krizi poté, co média odhalila podvody při zvolení Kóky a dalších činitelů na loňském kongresu. Nové volby vedení jsou naplánovány na počátek června.

Předpokládá se, že menšinový kabinet nejspíše přetrvá až do řádných voleb v dubnu 2010. Předčasné volby by totiž nejspíše vedly k porážce socialistů pravicovou opozicí v čele s expremiérem Viktorem Orbánem a svobodní demokraté by podle průzkumů v parlamentu neobhájily ami svých 20 z celkových 368 křesel. K udržení menšinového kabinetu navíc postačí přízeň čtyř „přeběhlíků“, anebo podpora svobodných demokratů případ od případu i bez formální koalice.

Krizi v koalici odstartovala porážka vlády 9. března v referendu o zrušení nepopulárních poplatků ve zdravotnictví a školného, které se konalo na popud pravicové opozice. Premiér pak trval na tom, že podpora společnosti pro reformu zdravotnictví se zmenšila tak citelně, že ji lze znovu získat jedině s novým ministrem.

Odchod liberálně orientované SZDSZ z vlády podle agentury Reuters zvyšuje obavy investorů. Socialisté by se mohli vrátit ke své dřívější rozhazovačné politice. Tu ukončilo až zvýšení daní a úsporná opatření po volbách 2006, které Gyurcsányova vláda zavedla, aby snížila největší rozpočtový schodek v Evropské unii.