Úspěšný den iráckých vojáků - skoro 40 mrtvých povstalců

Bagdád - Američtí a iráčtí vojáci zabili 38 povstaleckých bojovníků při těžkých střetech, které vypukly v neděli v severovýchodní oblasti Bagdádu. Šíitští extremisté využili písečné bouře, která zasáhla město, k útokům na několik kontrolních stanovišť i k raketovému ostřelování přísně střežené zelené zóny v centru Bagdádu. Boje si vyžádaly tři mrtvé mezi iráckými vojáky, z Američanů nebyl zabit nikdo.

Jeden z nejtěžších povstaleckých útoků za poslední týdny naznačuje, že někteří bojovníci Mahdího armády neuposlechli rozkazu protiamerického šíitského duchovního Muktady Sadra, aby dodržovali příměří.

Silná písečná bouře nedovolila vzlétnout vrtulníkům, které Američané používají jako hlavní zbraň proti raketovému ostřelování. Podle prohlášení americké armády použili proto vojáci tanky. Zasahující vojáci byli údajně vysláni do blízkosti čtvrti Sadr, která je baštou bojovníků Sadrovy Mahdího armády.

Opevněnou zelenou zónu v centru Bagdádu, která je sídlem iráckých vládních institucí a velvyslanectví, zasáhlo v neděli osm raket nebo granátů. Dalších 14 pak dopadlo před setměním v jiných částech Bagdádu, zabiti byli údajně dva lidé a 20 zraněno.