Cestující opustili uvízlou výletní lodi na Baltu

Riga - Pobřežní hlídky v Baltském moři ukončily evakuaci luxusní výletní lodi Mona Lisa, která v neděli uvízla u lotyšských břehů. Po neúspěšných pokusech dostat ji z písečné mělčiny převezli záchranáři na pevninu všech 650 cestujících, převážně Němců. Na palubě dál zůstává více než třísetčlenná posádka.

Loď registrovaná na Bahamách plula z estonské metropole Tallinu do lotyšské Rigy, když asi 18 kilometrů od pobřeží v úžině Irbe uvízla na mělčině. Oficiální příčina nehody ještě nebyla, podle lotyšského ministerstva obrany se zatím jako nejpravděpodobnější možnost jeví lidská chyba. Řecký kapitán prý s lodí otáčel, aby si pasažéři mohli udělat lepší snímky mysu Kolka, a při tom Mona Lisa najela na písčinu. Podle lotyšské agentury BNS ale nelze vyloučit, že při chybné navigaci hrál roli alkohol. Počasí v době nehody bylo podle úřadů jasné a moře úplně klidné.

Více než 40 let staré plavidlo dlouhé 173 metrů si pro vyhlídkovou plavbu po východním Baltu pronajala německá cestovní kancelář Lord Nelson Seereisen. Podle agentur to není její první nehoda. V roce 2003 prý Mona Lisa u Špicberků také najela na mělčinu, ale tehdy se jí podařilo vlastními silami dostat zpět na moře. Stejnou nehodu si údajně zopakovala o rok později v italských Benátkách.