Lidé si mohou nechat bezplatně vyšetřit paměť

Praha - V projektu Dny paměti si lidé mohou nechat bezplatně vyšetřit paměť na 23 místech po celé republice. Seznam míst je na internetových stránkách věnovaných poruchám paměti. Odborníci posoudí výsledky, v případě shledání problému doporučí další postup. Poruchy paměti mohou být prvním příznakem Alzheimerovy choroby nebo jiného typu demence. Při včasném zahájení léčby je možné výrazně postup demence zbrzdit, tím i zlepšit kvalitu života pacienta.

„Vyšetření paměti provádějí speciálně vyškolení pracovníci každou středu po předchozím telefonickém objednání,“ upřesnila předsedkyně České geriatrické a gerontologické společnosti a primářka pražského Gerontocentra Iva Holmerová. Vyšetření trvá asi hodinu, člověk vyplní dotazník a podstoupí krátký psychologický test.

Odborník z výsledků posoudí, zda jde pouze o změny u zdravě stárnoucího člověka, nebo už o příznaky demence. Pokud objeví problém, doporučí návštěvu neurologa, psychiatra nebo geriatra, kteří provedou další speciální vyšetření a navrhnou léčbu.

„Paní doktorka se mnou probírala čísla, jména a hlavně jsme si povídaly. Ptala se, co si pamatuji z mládí nebo jsem skládala zvětšené puzzle. Myslím, že test dopadl dobře,“ popsala vyšetření paní Emílie Machová.

V Česku žije zhruba 100 tisíc lidí s demencí. Paměť začíná slábnout už po třicítce, s rostoucím věkem lidí s touto obtíží přibývá. Mezi 60 až 64 roky trpí demencí každý stý člověk, ve věku od 70 do 73 let jsou to již 3,6 procenta obyvatel a od 75 do 79 let šest procent lidí. Ve věku nad 85 let je to pak každá čtvrtá osoba.