Karadžič bude vydán do Haagu nejdříve v pondělí, hájit se chce sám

Bělehrad- Podle slov hlavního srbského žalobce pro válečné zločiny Vladimira Vukčeviče bude Radovan Karadžić vydán do Haagu nejdříve v pondělí. Již je prakticky jisté, že se před haagským tribunálem bude chtít bývalý bosenskosrbský předák hájit sám. Tvrdí, že má k dispozici dokumenty, které dokazují, že je nevinný.

Vzhledem k tomu, že advokát Radovana Karadžiče chtěl podat stížnost proti jeho vydání před haagský tribunál dnes pět minut před dvacátou hodinou na některé bělehradské poště, obdrží ji soud pro válečné zločiny v Bělehradě s největší pravděpodobností až v pondělí. Podle reportéra Karla Rožánka však nic nebrání tomu, aby soud zasedl hned v pondělí a rozhodl. Předpokládá se přitom, že podanou stížnost zamítne. „Pak už chybí jenom podpis ministryně spravedlnosti a Radovan Karadžič teoreticky může být vydán do Haagu už v pondělí večer,“ konstatuje Rožánek.

„Na Karadžičovo zatčení se čekalo 13 let. Není proto důležité, kdy do Haagu odjede. Důležité je, že člověk zodpovědný za ostřelování Sarajeva a jiné válečné zločiny v Bosně neujde spravedlnosti,“ komentovala Karadžičovo pravděpodobné pondělní vydání poradkyně hlavního žalobce pro válečné zločiny v Srbsku Jasna Šarčevičová-Jankovičová.

„Chci srbským úřadům co nejvíce překazit jejich plán na rychlé vydání Karadžiče do Haagu. Chci aby Radovan co nejdéle zůstal v Srbsku,“ řekl k podání stížnosti Svetozar Vujačić, kterého ještě minulý týden v Srbsku téměř nikdo neznal. Nyní je Karadžičův advokát známý pocelém světě a užívá si přízeň médií. „Podal jsem trestní oznámení na lidi, kteří Karadžiče zatýkali. To nebylo legální zatčení podle zákona, ale únos. Drželi ho bez vědomí soudu,“ dodal Vujačić.

Radovana Karadžiče navštívili jeho bratři v cele bělehradského vězení tento týden již počtvrté, vůbec poprvé s nimi byla i jejich sestra. Blízcí Radovana Karadžiče udělají podle svých slov všechno pro to, aby mu v Haagu co nejvíce pomohli. „Modlíme se k Bohu. Doufáme, že v Haagu našeho bratra osvobodí. I když jak dobře víte, v Haagu dostávají vysoké tresty jen Srbové a ne Chorvati nebo muslimové. Je to vysloveně protisrbská instituce,“ poznamenal jeden z bratrů, Luka Karadžić.

Radovan Karadžič sice bude mít před haagským tribunálem k ruce pomocný tým, nicméně už je podle Rožánka jisté, že se bude hájit sám a že se soud potáhne velmi dlouho: „Zpochybnit bude chtít především hlavní body obžaloby, hlavně obvinění z genocidy. Říká, že má k dispozici dokumenty, které dokazují, že on válku nezačal a že ani osobně nenařídil žádné masakry.“

Luka Karadžić
Zdroj: ČT24