Nejméně osm mrtvých při sérii útoků v čínské provincii Sin-ťiang

Peking - Nejméně osm lidí dnes bylo zabito při sérii útoků a přestřelek v čínské Ujgurské autonomní provincii Sin-ťiang. Podle jejích informací se útoky odehrály v časných ranních hodinách ve městě Kuka, které leží 3000 kilometrů od dějiště olympijských her v Pekingu. Pětice ozbrojenců zaútočila podomácku vyrobenými náložemi na místní policejní stanici a další úřední budovy a zničila dvě policejní vozidla.

Čtyři sebevražední útočníci zahynuli při odpálení náloží, které zabily jednu osobu. Policisté poté zabili další tři ozbrojence. Při přestřelce byli zraněni dva policisté a jeden člen ochranky. Jeden z podezřelých, kterého policie zahdržela, údajně sdělil, že do akce bylo zapojeno 15 lidí. 

Čínské úřady označují ujgurské ozbrojence, kteří usilují o vytvoření nezávislého státu Východní Turkestán, za jednu z největších bezpečnostních hrozeb pekingských olympijských her, které začaly v pátek. Od počátku letošního roku čínská policie zadržela desítky Ujgurů.

Ujgurové: Útoky jsou odvetou za porušování lidských práv

V pondělí bylo při útoku v oblasti Kašgaru na hranicích provincie Sin-ťiang zabito 16 celníků. Z útoku jsou obviňováni příslušníci ujgurské muslimské menšiny. „Za těchto speciálních okolností s ohledem na olympijské hry v Pekingu budou nepřátelské síly doma i v zahraničí nepochybně jednat jako vzteklí psi zahnaní do kouta a zesílí své sabotážní a teroristické aktivity,“ prohlásil v pátek guvernér provincie Sin-ťiang.

„Mezinárodní ujgurský kongres dnes vydal prohlášení, že útoky jsou odvetou za potlečování lidských práv Ujgurů,“ informoval redaktor Tomáš Etzler.

Mnoho Ujgurů je nespokojených s čínskou kontrolou jejich náboženství a vadí jim i příliv etnických Číňanů - Chanů - do provincie, kde Ujgurové nyní tvoří necelou polovinu z 20 milionů obyvatel. Kritici a exiloví Ujgurové míní, že Peking hrozbu terorismu přehání, aby odůvodnil nové represe vůči této menšině.

Okrsek Kuka, kde leží stejnojmenné město, je etnicky rozdělenou oblastí, kde žije asi 450 tisíc lidí. Tato oblast už byla dříve dějištěm ozbrojených nepokojů. „Kuka je jako čínské město postavené na staré ujgurské oáze,“ říká Nicholas Bequelin ze skupiny na ochranu lidských práv Human Rights Watch, který Sin-ťiang navštívil. „Situace na venkově je tam velmi napjatá kvůli přílivu čínských osadníků, kteří dostávají levnou půdu a vodu.“